Pátek, 19. dubna 2024

Francie kvůli suchu už nevyváží elektřinu do Německa

Francie kvůli suchu už nevyváží elektřinu do Německa
Dlouhotrvající sucha spojená s vedry vysušila francouzské řeky natolik, že voda v nich už nestačí k chlazení jaderných elektráren, v nichž se vyrábí bezmála 80 procent elektřiny.
Francie, nejvýznamnější vývozce proudu v Evropě, kvůli tomu zastavila dodávky do Německa. "Momentálně z Francie nedostáváme žádnou elektřinu," potvrdil listu Financial Times Bernhard Fischer, mluvčí vedení firmy E.ON Energie.
Například jaderná elektrárna Tricastin na jihu Francie používá k chlazení vodu z řeky Drôme, kam vodu opět vrací. Drôme už má teplotu 25 stupňů a ryby hynou. Elektrárna proto úplně stojí.
Francouzský vývozce Electricité de France přesměroval dodávky do Španělska, Itálie a zčásti do Velké Británie. "Situace hlavně ve Španělsku a Itálii je kvůli vysokým teplotám katastrofální a francouzští dodavatelé tam dosahují vyšších marží než na německém trhu," vidí důvod změny mluvčí německé firmy E.ON.
V Německu nehrozí nedostatek elektřiny, ale bude podstatně dražší. Tamní výrobci vykrývají výpadek nastartováním elektráren na zemní plyn. Megawatthodina stojí 45 až 50 eur. To je přibližně dvakrát tolik, kolik Němci normálně platí za dodávky z francouzských jaderných elektráren, uvádí studie analytiků banky HVB.
Dalším faktorem, který zdražuje německý proud po výpadku dodávek, jsou emise hlavního skleníkového plynu, oxidu uhličitého. Německé elektrárny spotřebovávají více povolenek a budou je proto muset dokupovat. Cena povolenek se za posledních pět měsíců zvýšila bezmála o 300 procent. Ve středu překročila poprvé 25 eur za tunu.
"Máme dostatečné kapacity," tvrdí Fischer. Odborníci ale varují před souvisejícími problémy. "Pokud jedou elektrárny na hranici výkonu, může dojít k výkyvům frekvence, které zvyšují náchylnost sítí k výpadkům," řekl Jörg Fabri z poradenské firmy Arthur D. Little listu Financial Times Germany.
Francie loni do Německa dodala 15,5 miliardy kilowatthodin, což odpovídá ročnímu výkonu dvou standardních jaderných elektráren.
K vysoké spotřebě elektřiny ve Španělsku, Portugalsku, Itálii a ve Francii přispívají i zkušenosti lidí z minulých horkých letních období. Po extrémním počasí, které mnoho starších občanů připravilo o život, si pořídili ventilátory a klimatizace, které teď běží na plný výkon.
"Úřady apelují na obyvatele, aby klimatizace vypnuli a raději zastínili okna. Prosby nejsou ale vyslyšeny," napsal německý list Handelsblatt.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů