Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská komise zahájila akci proti členským státům, které nedodržují směrnici o biopalivech, podle níž mají členské státy zajistit podíl biopaliv na trhu s pohonnými hmotami na úrovni 2 %. Komisi zatím přes její upomínky neinformovalo o transpozici směrnice 8 členských států - Estonsko, Finsko, Řecko, Itálie, Lucembursko, Nizozemí, Portugalsko a Slovinsko. Další tři státy pak Komisi neinformovali o plnění stanovených cílů podílu biopaliv (Itálie, Lucembursko, Slovinsko).

Evropský parlament podpořil na svém plenárním zasedání trvalý zákaz používání ftalátů v hračkách a předmětech pro péče o děti. Tři druhy ftalátů (DEHP, DBP a BBP) jsou tak zakázány v hračkách a předmětech péče o děti zcela, další tři druhy (DINP, DIDP a DNOP) pak pokud se mohou dostat dětem do úst.

Už déle než čtyřicet let nebylo na jihočeských hnízdištích méně mladých čápů bílých než letos. Ornitologové, kteří tento týden ukončili pravidelné kroužkování čapích mláďat, tvrdí, že oproti loňsku jich je v hnízdech zhruba polovina.
"Způsobil to velmi pozdní přílet čápů především východní cestou přes Turecko. Tam se jich spousta kvůli přírodním kalamitám zdržela skoro o měsíc, nebo dokonce zahynula. Nestačili tak vyvést mladé," řekl včera Právu Stanislav Chvapil z roudnického centra ochránců přírody, který je vedoucím skupiny pro výzkum brodivých ptáků České a Slovenské republiky.
Stavy čapí populace jsou oproti Táborsku lepší na Strakonicku a Prachaticku, přesto i zde ornitologové zaznamenali pokles. Podle Chvapila tak stabilizace počtu tohoto ohroženého druhu u nás může v optimálním případě trvat několik let.

ZLÍN - Také úředníci zlínského magistrátu na svém pracovišti dlouhodobě třídí papír a plasty. V budovách statutárního města se za rok 2004 vyprodukovalo 200 tun komunálního odpadu, který byl ekologicky uložen na skládku.
Dále odsud technické služby odvezly skoro 163 tun papírového odpadu a 0,6 tuny plastů k dalšímu využití. Nově nyní úředníkům na radnici, přesněji v informačním středisku, přibyl plastový box, kam mohou bezpečně odložit vybité baterie a monočlánky. Tento nebezpečný odpad zde mohou odložit i občané.

HRADEC KRÁLOVÉ/PARDUBICE - Veřejné hlasování, mj. i pomocí DMS zpráv, rozhodne v srpnu o vítězi ankety Strom roku. Tu už popáté vyhlásila Nadace Partnerství ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí. Titul získá jeden z dvanácti finalistů, vybraných porotou z celkem 97 návrhů z celé republiky. Východní Čechy bude reprezentovat Ronovská líska, coby zástupce Pardubického kraje, a Klamošská lípa, kandidát za kraj Královéhradecký. Podrobné informace o způsobu hlasování i kandidátech na www.stromzivota.cz.
Rozhodnuto je také o nositelích titulu Strom hrdina, který získávají dřeviny ohrožené lidskou činností. Hrdiny se staly hned dva stromy v Královéhradeckém kraji - tis v Novém Městě nad Metují a lípa v Nebeské Rybné.

Putim - V nejbližší době začne rekultivace skládky Vápenice. Na tuto bývalou skládku bude navezeno 450 metrů krychlových zeminy z nedaleké skládky u Šámala.
"Po dohodě se Školním polesím Hůrky bude skládka ještě v tomto roce zalesněna. Pozemek čekal na rekultivaci již několik let. Konečnou úpravou a zalesněním se tak uvede do původního stavu," sdělil starosta obce Putim Ladislav Šabat.

Poličsko - Jednu z nejvzácnějších luk ve Žďárských vrších obsadilo šest desítek sekáčů z České republiky. Jedině tímto šetrným způsobem jde totiž uchovat na ploše o rozloze čtyři a půl hektaru vzácné druhy rostlin, mezi něž patří například luční orchidej nebo masožravá rosnatka.
"Rašelinovou louku na Damašku v Pusté Rybné nelze ošetřit jinak než ručně, protože se sem technika nedostane," vysvětluje předsedkyně poličské organizace Svazu ochránců přírody Martina Vopařilová. Přestože se muži a ženy místy boří až po kolena do vody, vrací se na Poličsko v době senoseče už dvacet let.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů