Čtvrtek, 28. března 2024

Blair summit chválí, Afrika ne

Blair summit chválí, Afrika ne
Summit, který se chtěl zapsat do historie díky pomoci Africe, nakonec "proslul" úplně jinak. Teroristům se poprvé podařilo zastínit jednání nejmocnějších ekonomik světa útokem v zemi, kde se konal. I přesto se politikům z G8 podařila neobvyklá věc - přijali dva konkrétní závazky.
Zdvojnásobení pomoci Africe je výsledek, který nejchudší kontinent sám o sobě nespasí. Většina minulých summitů ale nedokázala ani to. Totéž platí o příslibu tří miliard dolarů Palestině.
"Nic z toho nezmění svět zítra, ale je to začátek, nikoli konec," zdůraznil britský premiér Tony Blair, hlavní advokát pomoci Africe. Optimismus si zachovali i jeho dva spojenci, rockeři Bob Geldof a Bono Vox. Výsledky označil Geldof za "zdrženlivý triumf".
Soudě podle minulých zkušeností je totiž jasné, že ani stamiliardy dolarů pomoci, poslané Africe v minulosti, nedokážou zmírnit její bídu. Počet obyvatel subsaharské oblasti, kteří žijí pod hranicí bídy, se naopak za posledních deset let zvýšil o sto miliónů. Nyní je to 300 miliónů osob.
"Pokud se podíváme na příklad Tanzanie, Mosambiku či Ghany, je zřejmé, že velké částky zahraniční pomoci vedly k tomu, že jejich průmysl je méně efektivní a jsou méně lákavé pro investory," řekl agentuře Reuters analytik Robert Bunyi z africké Standard Bank.
Mosambik vede žebříček zemí, které z rozvojové pomoci "žijí" v největší míře. Na jeho hrubém domácím produktu se peníze ze zahraničí podílejí dokonce šedesáti procenty.
Za deset let se sice zemi podařilo zdvojnásobit počet dětí, které chodí do školy, ale samostatně hospodařit stále nedokáže.
Pokud vyspělé země splní svůj slib, závislost Afriky na okolním světě se ještě zvýší. Běžnou praxí je, že dárci podmiňují pomoc tím, aby postižená země přijala jejich podmínky - otevřít trh pro určité zboží či privatizovat některá odvětví. Ghana tak například přišla o 100 miliónů dolarů od Světové banky, protože nesplnila požadavek privatizovat vodní zdroje.
Afrika má smůlu i v tom, že předsednictví G8 se příští rok ujímá Rusko. Reforma zemědělských dotací či další závazky k rozvojové pomoci se budou prosazovat hůře pod vedením Vladimira Putina než Tonyho Blaira.

Další závěry summitu
Klimatické změny
Vůdci G8 slíbili "nový dialog" o problematice globálního oteplování a další snižování emisí skleníkových plynů. Nepřijali však žádný konkrétní závazek.
BLÍZKÝ VÝCHOD
Na podporu mírového procesu poskytne G8 palestinské správě v následujících třech letech tři miliardy dolarů. USA již slíbily dalších 350 miliónů dolarů.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD
Země G8 slíbily postupné odbourání všech podpor vývozu zemědělských produktů, avšak bez konkrétních závazků. Podle Británie by se měly vývozní subvence omezit do roku 2010.
TERORISMUS
Státy se rozhodly více spolupracovat při ochraně železnic a metra, zlepšit předávání informací o pohybech teroristů a lépe vyhodnocovat hrozby útoků proti dopravní infrastruktuře.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů