Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Dolní Bousov - Obyvatelé Dolního Bousova a okolních obcí, včetně představitelů bousovské radnice, bojují proti těžbě štěrkopísků v lokalitě poblíž města. Dobývací prostor zde byl stanoven již v minulosti. Město Bousov a obec Rohatsko si zde dobývací prostor ale nepřejí a proto podaly žalobu k soudu. Tu jim ale zamítli. "Pískovna o velikosti 82 hektarů představuje obrovskou devastaci krajiny. Rovněž nejsou vyloučeny negativní dopady těžby na životní prostředí, jakými může být porušení hladiny podzemní vody a vydatnosti zdrojů. Velkým negativem je i velké dopravní zatížení v rámci těžební činnosti," řekl starosta Bousova Josef Vynikal. Petici proti těžbě podepsalo více jak 800 lidí. I přes to, že písek, který zde leží, není dostatečně kvalitní pro využití ve stavebnictví, by jeho těžba přinesla velké peníze. "Ty ale přijdou do rukou prvořadě těžařům, pak státu a naše město by zůstalo až na konci té řady," vysvětlil Vynikal. Dolní Bousov podal před dvěma lety žalobu k Městskému soudu v Praze. "Nevím, co se se žalobou děje," dodal Vynikal. Pískovna v nedalekých Obrubech bude s těžbou končit, a tak se Bousovští logicky obávají, že zájem těžařů se upře směrem k Bousovu.

Ústí nad Labem - Ústecká Spolchemie by neměla podle ekologických sdružení Arnika a Občanská liga Ústí nad Labem získat povolení pro provoz Epitetra, kde se vyrábí epichlorhydrin. Integrované povolení nyní vydal krajský úřad, ekologové se proto odvolali k ministerstvu životního prostředí. "Provoz je velkým zdrojem znečišťování ovzduší a úniků nebezpečných látek," řekla Hana Kuncová z Arniky. Spolchemie s tímto tvrzením nesouhlasí.

ČESKOLIPSKO (zuz) - V těchto dnech se dozvědí zastupitelé Doks na Českolipsku, zda k nim poputují stovky milionů z EU coby dotace na důkladné odbahnění Máchova jezera. projekt, který spolkne zhruba 300 mil. Kč, připravuje Agentura ochrany přírody a krajiny.
S odstraňováním nánosů bahna na dně jezera chtějí začít ochránci přírody ještě letos. Jestliže s žádostí o dotaci u EU uspějí, jezero se vypusti a "po dně jezera budou jezdit těžká nákladní auta a sací bagry. Bahno odvezeme, a pokud získáme peníze z EU, urychlíme vše tak, aby za rok mohla začít letní sezona v obvyklém čase," řekl ředitel agentury Martin Dušek. Bahno nebudou ze dna jezera odvážet jen nákladní auta, ale také vlaky. Odbahnění jezera by pomohlo podle starosty Doks Zdeňka Krenického (ODS) zvýšit v regionu turistický ruch. "Snad dotaci získáme," dodal starosta. Odbahnění by totiž podle odborníků na mnoho let zabránilo tomu, aby ve vodě bujely toxické sinice. Pomalu se začínají rýsovat i místa, kde bahno z jezera skončí. "Plánujeme, že je odvezeme do bývalých uranových dolů v nedaleké Stráži pod Ralskem," prozradila zastupitelka Doks Eva Krutská (KSČM).

Plavíme se po říčce nazývané Mlýnský potok. Jsme přímo pod hradbami historické části Olomouce. "Člun na levoboku, nazdááár. ahoj!" turisté jsou nadšeni. Jsem ve výpravě rodinky ze Sušice. Máti v nafukovací vestě se podělila o zážitky: "Za hodinovou plavbu jsme dohromady zaplatili devět stovek. Za málo peněz bylo hodně muziky!" Své kouzlo mají výletní plavby historickou Olomoucí na raftech v noci. Plavit se můžeme po hlavním toku řeky Moravy, nebo zmíněném Mlýnském potoce. My jsme na hodinové vyjížďce, ale v nabídce jsou i půldenní nebo celodenní plavby. Morava protéká lužními lesy malebné přírodní rezervace evropského významu - Chráněnou krajinnou oblastí Litovelské Pomoraví. Rafty jsou pohodlné, téměř nepřekotitelné čluny, kterých se nemusí bát ani turisté dříve narození. Nevšední výlet je vhodný pro všechny věkové kategorie i zdravotně hendikepované občany.
Bližší informace: Tel.:585 314 087, e- mail: perej@ perej.cz, http://www.perej.cz

Slovenské ministerstvo financí potvrdilo, že rafinerie Slovnaft má zaplatit pokutu ve výši 1,3 miliardy Sk za porušení cenové disciplíny. Původní pokutu, kterou dostala letos v únoru poté, co si neoprávněně započítala do nákladů stovky miliónů korun a prodávala pohonné hmoty za ceny, při kterých dosahovala nepřiměřený zisk, ministerstvo snížilo jen o jedenáct miliónů korun. "Snížení pokuty se týká nákladů na výzkum a vývoj, které byly spojeny s životním prostředím, marketinkem a reklamou.. Tyto náklady na rozdíl od svého předchozího rozhodnutí správní orgán prvního stupně uznal jako ekonomicky oprávněné," uvedl Mikuláš Gera z tiskového odboru slovenského ministerstva financí.

Velké množství kriticky ohrožených ptáků a obojživelníků - čolků a žab - našlo smrt na dně dvou vypuštěných rybníků u Neveklova na Benešovsku. Za vypuštěním rybníků je podle České inspekce životního prostředí, která případ vyšetřuje, zřejmě nekvalifikované rozhodnutí úředníků Městského úřadu v Benešově.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů