Čtvrtek, 28. března 2024

Zelení se hádají a volí nového lídra

Zelení se hádají a volí nového lídra
Odpor proti Temelínu a jaderné energetice bylo to, co oba kdysi spojovalo. Teď se bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík a zakladatel vlivného ekologického Hnutí Duha Jan Beránek znovu sešli ve Straně zelených. "Jaderné spojenectví" je ovšem spíše minulostí. Bursík a Beránek se střetnou o to, kdo ambiciózní stranu, která se roky marně snaží dostat do sněmovny, povede do parlamentních voleb v červnu příštího roku.
Skupina základních organizací, nespokojených s tím, jak zelené vede Beránek, zvolený do nejvyšší funkce před dvěma lety, požádalo o svolání mimořádného sjezdu. A na něm se na přelomu září a října pokusí prosadit do čela strany Bursíka, který vstoupil do strany loni.

Napomenout, vyloučit
Oba - Beránek i Bursík - tvrdí, že jejich hlavním cílem je stranu sjednotit. A konečně ji přivést do sněmovny. Pokud by se jí to podařilo, nemuseli by zelení ve sněmovně sedět v krajních lavicích bez zájmu ostatních stran. Po Straně zelených už v minulosti pokukovali sociální demokraté a podle Jana Hartla z agentury STEM není vyloučena ani případná koalice s lidovci.
Zelení si ovšem musí v první řadě ujasnit, kdo je do voleb povede. "Vnitřní spory dlouhodobě oslabují naši stranu a odrazují od nás veřejnost, média, politické partnery i sponzory," říká dosavadní předseda Beránek a vyzývá k jednotě.
"Nemusíme si hned padnout kolem krku, ale musíme najít způsob soužití, který nebude pro stranu vyčerpávající a likvidační," dodává Beránek.
Mnozí členové strany ovšem Beránkovi už nevěří a vyčítají mu nedemokratické postupy. Už se ustavila skupina kritiků kolem exministra životního prostředí Ivana Dejmala a novináře Petra Uhla. Kritizovala například to, že se na sjezdu v Táboře vůbec neprojednávaly opoziční návrhy k politickému programu.
Vedení strany na oplátku potrestalo rebely stranickým trestem - napomenutím. Po neshodách s Beránkem pak pražská organizace vyloučila Milana Horáčka, který jako člen německých Zelených zasedá v Evropském parlamentu.
"Očekávám, že naši samosoudci navrhnou německé Straně zelených také vyloučení Joschky Fischera za házení Molotovových koktejlů nebo jiné hříchy z mládí, ale hlavně za to, že má své názory," kritizuje politiku trestů a vylučování Dana Kuchtová, první místopředsedkyně strany. Daniel Cohn-Bendit, spolupředseda klubu Zelených v Evropském parlamentu, odmítl loni přijet do Česka podpořit české kandidáty do Europarlamentu.
"Strana zelených má zatím smůlu na své vůdce," konstatoval politolog Univerzity Karlovy Milan Znoj. Martin Bursík, kandidát na nového předsedu, tvrdí, že obdobím vnitřních konfliktů si v Evropě prošla takřka každá Strana zelených a třeba v Rakousku trvalo jedenáct let, než dostali zelení ve volbách čtrnáct procent hlasů.

Beránka čeká těžší bitva
Současný předseda Beránek ovšem kritiku odmítá a naopak obviňuje z nedemokratických postupů vnitrostranickou opozici.
"Opozice ve straně sahá s blížícími se volbami k čím dál nevybíravějším prostředkům boje o moc," tvrdí Beránek a lidem okolo Bursíka vyčítá například to, že vedou mediální kampaň proti vlastní straně.
Beránek už jednu bitvu s opozicí vyhrál - loni na podzim obhájil svou pozici před komunálním politikem Petrem Štěpánkem. Po prázdninách ho ovšem čeká těžší souboj se zkušeným Bursíkem.
"Jeho kandidaturu podpořilo zatím pět krajů," uvedla Dana Kuchtová, podle níž Strana zelených i přes rozpory v nejvyšším vedení normálně funguje.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů