Pátek, 29. března 2024

Ekologie stále není výrazným politickým tématem

Ekologie stále není výrazným politickým tématem
Ekologie je téma, které podle Jana Hartla z agentury STEM lidi příliš netáhne. A o jiných programových bodech Strany zelených veřejnost pořádně neví.

HN: Strana zelených je zavedená evropská značka. Čeští Zelení ovšem marně čekají na to, až se dostanou do parlamentu. Proč?
V našich výzkumech zjišťujeme, že ekologie byla v obecném smyslu výrazným politickým tématem naposledy na počátku 90. let. Od té doby se ekologické téma ukazuje jako nepříliš nosné, není to výrazný tahák. Mimo jiné proto, že velká část lidí má pocit, že se životní prostředí zlepšilo.

HN: Ovšem v Evropě jsou zelené strany poměrně úspěšné. V Německu je to vládní strana. V čem je rozdíl od českých Zelených?
V Evropě stojí ekologické téma podstatně výš také proto, že se o něm možná víc všeobecně diskutuje. Zároveň je to výsledek dlouhodobého sociálního procesu. Když postavíte lidi před otázku, jestli by uvítali zlepšení životního prostředí na úkor své peněženky, všude jinde je veřejnost naučena říkat: Příroda především. U nás je cynismus poměrně velký: Příroda se zlepšuje a my teď potřebujeme více peněz.

HN: Čeští Zelení ale neobhajují jen ekologii, v programu mají i bydlení, vzdělávání... Znamená to, že strana tato témata neumí prodat?
Přesně tak, neumí. Je to obdobný problém jako u strany Evropských demokratů, kteří nedokázali přesvědčit, že jsou stranou s celostátní, a nikoli jen s pražskou působností, anebo jen stranou zaměřenou na Evropskou unii.
Je to podcenění možnosti, nebo neschopnost zřetelně a srozumitelně vydat své poselství společnosti. Není to tak, že by o svých tématech Strana zelených nehovořila, že by je lidé nenašli na webových stránkách. Ale do podvědomí je zapotřebí lidem dopravit program způsobem, aby si toho opravdu všimli. To, že to někde abstraktně existuje, nebo že se podle jejich soudu o tom stále hovoří, je irelevantní, dokud to nevezme za své i adresát.

HN: Strana zelených je na nejvyšší úrovni rozhádaná. Je to jeden z důvodů, proč neměla v minulosti větší podporu?
Domnívám se, že ano. A netýká se to jen Strany zelených. Když děláme výzkumy o postavení jiných politických stran, neschopnost sevřeně formulovat politiku, zorganizovat si své vlastní funkcionáře a členy je pokládána za základní handicap. V běžné lidové moudrosti to zní asi tak: Jak mohou vládnou zemi lidé, kteří si neumějí udělat pořádek ani u sebe doma.

HN: Mají Zelení vůbec šanci dostat se příští rok do sněmovny?
Nezávisí to jenom na Straně zelených, ale i na tom, jak bude konkurence kazit. Kdyby byly velké strany neobratné, debata před volbami byla prázdná a lidé by se spíš ohlíželi po náhradních subjektech, je možné, že by se Zelení dostali přes pět procent.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů