Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Teplice - Na zlepšení stavu porostů v Krušných horách investují Lesy ČR řádově desítky až stovky milionů korun ročně. Lesy v Teplicích spravují lesní pozemky o rozloze přibližně 115 tisíc hektarů a další 3 tisíce hektarů pozemků jsou vodní plochy a jiné. Na Teplicku se, podle ředitele krajského inspektorátu Jana Ferkla, ročně obnoví asi 100 hektarů lesních porostů. Deset procent z toho je přirozenou obnovou ze semen opadlých ze stromů, zbytek se zalesňuje uměle. I když je na Mostecku, Chomutovsku a Teplicku vysoká nezaměstnanost, o práci v lese nemají lidé zájem.

Němečtí Zelení už nepochybně zažili lepší časy. Náskok, který mají oproti svým kolegům z Moravy a Čech, je ale pořád ještě obrovský.
Zatímco česká Strana zelených se v průzkumech většinou stěží přehoupne přes hranici tří procent, Spojenectví 90/Zelení, jak se německé politické uskupení oficiálně jmenuje, by podle toho posledního získala osm procent hlasů.
Němečtí Zelení jsou přitom v krizi. Jejich největší politická hvězda, vicekancléř a ministr zahraničí Joschka Fischer, čelí vízové aféře, kvůli které se do země dostaly tisíce nechtěných přistěhovalců. Kdysi nejoblíbenější německý politik si tak krátce před volbami na žebříčku popularity značně pohoršil.
Přesto zůstává i pro podzimní volební klání Fischer "zelenou" volební jedničkou. Stále ještě totiž symbolizuje to, co ekologicko-pacifistickou stranu, která dnes v Německu vládne spolu se sociálními demokraty, vyneslo na vrchol: politiku vstřícnou k životnímu prostředí, důraz na lidská práva a práva žen a odpor k válkám, například té v Iráku. A němečtí voliči na takové argumenty pořád ještě slyší.

Na podporu úspor energie půjde v příštích letech více peněz
Na podporu úspor energie budou v příštích letech směřovat v průměru zhruba tři miliardy korun ročně. Vyplývá to z návrhu národního programu na roky 2006 až 2009, který by měla ve středu posoudit vláda. V minulém roce stát v rámci ročního státního programu na podporu úspor vyčlenil dvě miliardy korun.
Nový národní program je podle Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) v souladu s požadavky evropských směrnic zaměřených na využití obnovitelných zdrojů energie, alternativních paliv v dopravě a energetickou efektivnost.
Program je zaměřený na 11 ministerstev. Programy MPO letos například podporují přípravu územních energetických koncepcí, energetických auditů, opatření zvyšujících energetickou účinnost či poradenství a propagaci hospodárného užití energie. Ministerstvo životního prostředí připravilo mimo jiné programy na podporu šetrných způsobů vytápění a ohřevu vody pro byty či výstavbu malých vodních nebo slunečních elektráren.

Európska únia (EÚ) dramaticky zvyšuje pokuty za úmyselné vypúšťanie odpadu z lodí alebo znečistenie morí z nedbalosti. Rada ministrov EÚ v utorok schváli nové pravidlá, ktoré desaťnásobne zvýšia minimálne pokuty za mimoriadne vážne znečistenie morí zo 150 000 na 1,5 milióna eur, čo je v prepočte asi 58,05 milióna Sk. V najvážnejších prípadoch budú môcť byť zodpovedné osoby stíhané za trestný čin.
"Proti nelegálnemu vypúšťaniu odpadu a vážnej nedbalosti musíme bojovať všetkými prostriedkami: hrozba kriminálnych sankcií pomôže chrániť naše pobrežia," povedal komisár pre dopravu Jacques Barrot. Európska komisia (EK) navrhla nové prísnejšie pravidlá proti znečisťovaniu morí už pred dvoma rokmi.

PLZEŇ/KUNKOVICE (Klatovsko) - Blesk v neděli odpoledne u Kunkovic na Klatovsku zabil deset dospělých krav a dvě telata. "Zvířata se schovala pod břízu, do níž uhodil blesk, uhynula okamžitě," řekl ředitel klatovské veterinární správy Josef Soukup. Na úterý je nařízena pitva, která by měla potvrdit příčinu úmrtí.
"Krávy patřily místnímu farmáři panu Thurnwaldovi z Předvojovic, který má všechna zvířata pojištěna," uvedl Soukup. Podle něj je hovězí dobytek velmi citlivý na elektrický proud a pokud má vlhkou kůži, může výboj přeskočit až na vzdálenost několika metrů.
Tyto případy jsou podle Soukupa časté. V Plzeňském kraji nedávno po zásahu bleskem najednou uhynulo 18 krav.

Pokud Česká republika nesplní podmínky směrnice EU ohledně hluku, bude předvolána k Evropskému soudnímu dvoru. Písemné varování zaslala Praze Evropská komise s tím, že podmínky směrnice měly být splněny do 18. června.
Zpoždění je způsobeno tím, že prezident Václav Klaus příslušný zákon o hluku v únoru vetoval.
Směrnice zavádí společný postup, jak se bránit přílišnému hluku, snižovat ho a vyhýbat se mu. Na projekty spojené s jejím zaváděním mohou země jako ČR žádat evropské dotace.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů