Čtvrtek, 25. dubna 2024

Infrastruktura nabízí další peníze

Začátek měsíce přinesl další možnosti zájemcům o peníze ze strukturálních fondů unie.
Infrastruktura nabízí další peníze
Od 1. července se mohou žadatelé ucházet o podporu z operačního programu Infrastruktura ve třech "nových" titulech. Jde o podporu kombinované dopravy, zavádění alternativních paliv a výzkumných projektů zaměřených na zlepšení životního prostředí z hlediska dopravy. O dotace bude možné žádat až do konce září 2006.
Titul, který podporuje kombinovanou dopravu, se týká takových cest, při nichž se pro přemístění zboží používá různých druhů dopravy. Největší část přitom musí připadat na železniční a vodní dopravu, tedy cesty šetrnější k životnímu prostředí. Další možností je pomoc na vznik dopravně-logistických center a překladišť.
Opatření, které podporuje zavádění alternativních paliv, zase podporuje projekty vlastníků vozidel, kteří budou používat čistší druhy paliva. Výzkumné projekty mohou být zaměřené na rozvoj alternativních typů pohonu. Program podpoří i technologie pro výrobu a skladování vodíku pro silniční vozidla a technologie pohonu vozidel.
Zájemci se mohou více dozvědět na adrese www.opi.strukturalni-fondy.cz nebo na internetových stránkách Ministerstva dopravy www.mdcr.cz. Zde jsou umístěny texty výzev i pokyny pro žadatele, včetně dalších informací o ostatních titulech operačního programu Infrastruktura. Ministerstvo také k novým výzvám připravilo speciální seminář, který se uskuteční 19. července.
OP Infrastruktura je jedním z pěti operačních programů, které nabízejí prostředky z fondů Evropské unie. Podobně jako v ostatních případech i zde podpora směřuje do oblastí, jejichž hrubý domácí produkt je pod úrovní 75 procent průměru Evropské unie. Podpora tedy může putovat do všech krajů České republiky s výjimkou Prahy.
Před podáním žádosti o podporu si konečný příjemce musí zajistit spolufinancování z veřejných zdrojů. Prostředky ze strukturálních fondů se vyplácejí zpětně.

Nově otevřená opatření OP Infrastruktura
Podpora zavádění alternativních paliv
Podpora kombinované dopravy
Studijní a výzkumné projekty k zabezpečování problematiky zlepšení životního prostředí z hlediska dopravy
O dotace bude možné žádat do konce září 2006.
Zdroj: Ministerstvo dopravy
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů