Čtvrtek, 28. března 2024

Ambrozek s Urbanem se přou o změny v ekologickém právu

Předkládaný materiál není podle Urbana v žádném případě v rozporu s principy ochrany životního prostředí a příslušných směrnic EU.
Ambrozek s Urbanem se přou o změny v ekologickém právu

PRAHA -- Ministr životního prostředí Libor Ambrozek požádal dnes dopisem premiéra Jiřího Paroubka, aby z programu středečního jednání vlády stáhnul návrh ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana na změny šesti ekologických zákonů. Mimo jiné i kvůli tomu, že některé z navrhovaných změn jsou v rozporu s evropským právem. Podle Urbana návrhy v rozporu se směrnicemi EU nejsou a ulehčí podnikatelům v konkurenci.

"Ministerstvo zásadně nesouhlasí s předložením materiálu, protože obsahuje body, které jsou v rozporu s evropským právem, například zásadně zjednodušit zjišťovací řízení při posuzování vlivů na životní prostředí," citovala Ambrozkova mluvčí Karolína Šůlová ČTK z dopisu premiérovi. Ministerstvo průmyslu podle listu ignoruje připomínky ekologů a fakt, že Ambrozkův úřad o věci diskutuje s týmem vicepremiéra Martina Jahna.

Předkládaný materiál není podle Urbana v žádném případě v rozporu s principy ochrany životního prostředí a příslušných směrnic EU. "V době, kdy je zvyšování konkurenceschopnosti heslem Evropy, jsou naše podniky ve zbytečně nevýhodné pozici. Pokud chceme zachovat nebývalý hospodářský růst, je náprava naprosto nebytná," uvedl v tiskové zprávě.

Ministerstvo průmyslu podle návrhu, který má ČTK k dispozici, žádá, aby Ambrozkův úřad vypracoval novely zákonů do září. Autoři návrhu žádají změnu zákona o ovzduší, a to zrušení poplatků za znečišťování pro malé a střední zdroje při současném zavedení spotřební daně za energie v roce 2008. Změnit by se měla i kategorizace zdrojů znečištění. Pro některá odvětví chce ministerstvo průmyslu snížit limity emisí. Zrušena by měla být také přípustná míra obtěžování prachem.

Urbanův úřad si také přeje radikálně přepracovat zákon o ochraně přírody a krajiny. "Pro podnikatelskou sféru je zásadní povolování průmyslových a liniových staveb vládou v případech, kdy veřejný zájem výrazně převládá nad ochranou přírody," konstatuje dokument. Podobně je podle autorů návrhu třeba ztížit "často zneužívanou" účast veřejnosti na povolovacích řízeních. Tato dvě opatření už několikrát posuzoval parlament, dokument uvádí, že další dvě iniciativy předložili poslanci nedávno znovu.

Nezbytné je podle návrhu i radikální zjednodušení zákona o posuzování vlivů na životní prostředí. Investoři by podle něj už nemuseli při plánování stavby nechávat zpracovat kompletní dokumentaci vlivu záměru na životní prostředí, ale stačila by obdoba jednoduchého oznámení staveb. Zjednodušeno by mělo být také posuzování staveb s mezinárodním dosahem.

V oblasti čistoty vod navrhuje Urban uvolnit denní limity pro koncentraci těžkých kovů v odpadních vodách a otevřít jednání s Bruselem o odložení termínu, do kterého má Česko postavit čistírny vod u malých obcí o deset let až do roku 2020. Přehodnocena by měla být také kategorizace vod. Dokument poukazuje i na složitost a administrativní náročnost zákona o odpadech pro podnikatele. Zpochybňuje také funkčnost začlenění zpětného odběru výrobků do zákona. Nadbytečné je podle něj zpracovávání celoplošných hlášení o produkci a nakládání s odpady, diskutovat chce ministerstvo také o zrušení povinnosti původců odpadů zpracovávat plány odpadového hospodářství.

Soňa Remešová
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů