Čtvrtek, 28. března 2024

Sněmovní atak na občanská práva a ochranu přírody

Sněmovní atak na občanská práva a ochranu přírody

Hnutí DUHA dnes ohlásilo, že se v příštích měsících s velkým nasazením postaví proti návrhu několika poslanců, který by razantně seškrtal právo občanů vyjadřovat se k velkým stavbám v okolí svého domova a vyvolal zmatek v úředním rozhodování o ochraně přírody.

Dvanáct poslanců [1] předložilo ve sněmovně návrh, který obsahuje několik dramatických změn zákona o ochraně přírody a krajiny:

  • Požadují vyškrtnutí klíčového právního principu, podle kterého nelze uskutečnit záměry, které jsou sice v souladu s jinou legislativou, ale v rozporu se zákonem o ochraně přírody a krajiny. V takových případech by proto nebylo jasné, zda se například kácení v přírodní rezervaci řídí především lesním zákonem, nebo hlavně pravidly ochrany přírody. Změna tak vyvolá zmatek ve státní správě, protože povede ke komplikovaným sporům o tisícovky rozhodnutí, včetně odvolání a žalob.
  • Chtějí razantně seškrtat právo občanů vyjadřovat se v povolování projektů, jako je skládka, továrna nebo kamenolom v sousedství jejich domu, a případně požádat vyšší úřad o přezkoumání verdiktu. Lidé by se například směli vyjadřovat pouze k ochraně přírody – nikoli třeba k dopadům projektu na zdraví obyvatel okolních obcí. Navíc by vinou omezení práv byli v nevýhodě proti navrhovateli stavby.

Vojtěch Kotecký z Hnutí DUHA řekl:

"Návrh je velkým krokem zpět k bezzubém zákonu o ochraně přírody z roku 1956. Novela především vyvolá obrovský zmatek ve státní správě, protože v tisícovkách úředních řízení se povedou spory, kterým zákonem se mají řídit. Zároveň razantně seškrtá občanská práva. Právo vyjadřovat se ke stavbě velkoskládky či chemičky za domem nebo povrchového dolu v sousedství obce patří mezi demokratické samozřejmosti. Pár měsíců před volbami budou veřejnost takové plány politiků jistě zajímat debata. Proti novele se postavíme pevně a s velkým nasazením. Poslanecká sněmovna za poslední léta řadu podobných návrhů zamítla."

Kontakt:

Vojtěch Kotecký, telefon 604 202 470, 222 514 759, email vojtech.kotecky@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů