Pátek, 29. března 2024

V Rychnově chtějí postavit tři větrné elektrárny

V Rychnově chtějí postavit tři větrné elektrárny

Rychnov u Jablonce nad Nisou - Už za několik měsíců by v Rychnově u Jablonce nad Nisou mohly stát větrné elektrárny. "Pokud půjde vše hladce, mohly by elektrárny vyrůst již v příštím létě," uvedl starosta Rychnova František Chlouba.
Ještě před několika týdny se přitom zdálo, že se s ekologickým zdrojem energie budou muset Rychnovští rozloučit. Zastupitelé tehdy řekli elektrárnám: Ne. Teď ale změnili názor. "Z patnácti zastupitelů jich devět podpořilo projekt postavit na Pelíkovickém hřebenu větrné elektrárny," dodal starosta.
Práce na změně územního plánu jsou teprve na začátku. "Potrvá to minimálně půl roku," dodal starosta. Pak začne investor projektu - liberecká firma Ecoenergy, která vyhrála výběrové řízení, podnikat další kroky. "Až seženou povolení úřadů, například odboru životního prostředí, a splní řadu dalších administrativních kroků, mohou začít stavět," dodal Chlouba. Na hřebenu by měly vzniknout tři větrné elektrárny, které v ideálních podmínkách vytvoří dva megawatty energie. "Pokud bychom jich postavili víc, došlo by k přetížení energetické rozvodné sítě," uvedl jednatel Ecoenergy Josef Šlechta. Projekt přijde firmu, jež plánuje postavit dvě větrné elektrárny i v obci Bulovka, minimálně na sto milionů korun.
Peníze za elektrárny zaplatí liberecká firma. "Město akci pomůže schválením změny územního plánu a podporou příprav na stavbu. Nemáme prakticky žádnou naději sehnat státní dotaci," vysvětlil starosta Chlouba s tím, že město získá ročně z elektráren tři procenta z ceny dodané energie.

Autor: (frk)

Zdroj:Mladá fronta Dnes
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů