Středa, 17. dubna 2024

Výkupní ceny se změní

Výkupní ceny se změní
Energetický regulační úřad (ERÚ) stanovil minimální výkupní ceny elektřiny z obnovitelných zdrojů od příštího roku. Zhruba na dvojnásobek by měly vzrůst výkupní ceny elektřiny vyrobené s využitím slunečního záření, naopak cena elektřiny z větrných elektráren by měla klesnout. ERÚ ceny upravil v souvislosti s novelou zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, uvedl v tiskové zprávě.
Podle mluvčí Jarmily Lehnerové mohou ceny do konce roku ještě doznat mírných úprav. Úřad ceny stanovoval i v minulých letech, na jaře přijatá novela zákona má provozovatelům garantovat na 15 let výkupní ceny za jednotku vyrobené elektřiny a přilákat do odvětví nové investory. Norma nabude účinnosti 1. srpna.
Ceny pro elektřinu vyrobenou z bioplynu, větrných elektráren a biomasy úřad stanoví nejpozději v listopadu. U větrných elektráren úřad zvažuje snížení současné ceny 2,60 koruny za kilowathodinu pod úroveň 2,50 koruny, uvedl místopředseda úřadu Blahoslav Němeček.
Hnutí Duha a Sdružení Calla se výrazného snížení výkupní ceny větrné energie obávají. Projekty nových elektráren by podle nich taková cena vytlačila pouze na největrnější místa na vrcholcích hor. "Očekává se, že účinná motivace k výstavbě větrných elektráren může přitáhnout asi 20 miliard korun investic do české ekonomiky během pěti let," uvedli ekologové v tiskové zprávě.
Podle ředitele České energetické agentury Josefa Bubeníka jsou ceny stanoveny optimálně. "Myslím si, že pro naše geografické podmínky tady podporujeme to, co tady máme," uvedl. Podle Bubeníka ceny relativně zvýhodňují malé vodní elektrárny, které jsou podle něj čistý a spolehlivější zdroj než větrná energetika.
Zlepšení podmínek představuje nárůst výkupních cen pro sluneční elektrárny, ty jsou však nákladné a v České republice je téměř nikdo neprovozuje. "Fotovaltaika má před sebou budoucnost, ale zatím je drahá," uvedl ředitel. Bubeník do budoucna očekává pokles výkupních cen elektřiny z obnovitelných zdrojů kvůli rozšiřování využití zdrojů a především kvůli rozvoji technologií.
Minimální výkupní ceny za elektřinu budou mít vliv na podniky při rozhodování o investicích do zařízení, která budou elektřinu vyrábět právě z těchto zdrojů. Například společnost ČEZ plánuje vybavit své nové elektrárny kotli, které budou schopny spalovat i biomasu.
Ekologové očekávají, že do roku 2010 podniky do využití obnovitelných zdrojů investují finance v objemu desítek miliard korun, a norma tak pomůže vytvořit několik tisíc pracovních míst.
AUTOR: (čtk)

Minimální výkupní ceny elektřiny (od 1. ledna, v Kč/kWh)
2004 2005 2006
Malé vodní elektrárny v nových lokalitách 1,55 2,05 2,34
Větrné elektrárny 2,7 2,6 2,5*
Výroba elektřiny spalováním skládkového plynu - - 2,23
spalováním bioplynu v čistírnách odpadních vod 2,4 2,42 2,23
využitím geotermální energie 3 3,5 4,5
využitím slunečního záření 6 6,04 13,2
spalováním biomasy 2,5 2,52 -*

* stanoví v listopadu
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů