Čtvrtek, 18. dubna 2024

Škoda JS blízko velké zakázce

Škoda JS blízko velké zakázce
Plzeňská Škoda JS předběžně uspěla s nabídkou na výstavbu dvou tisícimegawattových bloků jaderné elektrárny v bulharském Belene. Kontrakt za 70 až 80 miliard korun by dal na deset let práci tisícům českých dělníků. Do druhého kola výběru postoupila ještě ruská zahraničněobchodní společnost Atomstrojexport.
"Detailní technickou i komerční nabídku musíme předložit do 15. prosince," řekl ředitel Škody JS Radek Benčík. Smlouvu s generálním dodavatelem podepíše Národní elektrárenská společnost NEK EAD začátkem roku 2006.
Škoda JS je lídrem Škoda Alliance, kde je ještě Škoda Praha a Ústav jaderného výzkumu Řež. Aliance oslovila 15 velkých českých firem. Do kontraktu jsou zapojeny také ruské, ukrajinské a deset bulharských firem.
Podmínkou zakázky je, aby 30 procent provedly místní firmy. "Podílely by se zejména na stavební části a na spouštění obou bloků," uvedl Benčík. Pro Škodu JS už tyto všechny spolupracující firmy začaly připravovat dokumentaci. "České dodávky budou téměř polovinou z celkové ceny díla," dodal Benčík.
Mezi českými dodavateli jsou Modřanská potrubní, Vítkovice, Škoda Power, ZVVZ Milevsko, Královopolská Ria Brno a olomoucká Sigma. "Do prosince budou na finálních nabídkách pracovat stovky lidí," uvedl ředitel. Jestliže původní nabídka vážila 250 kilogramů, detailní dokumentace bude podle něj několikanásobně těžší. Systém řízení a kontroly elektrárny by vyrobil americký Westinghouse, s nímž už Škodovka spolupracovala v Temelíně.
Škoda JS již předložila bankovní garance. Předběžný příslib financování projektu má od Citibank, UniCredito a České exportní banky, za úvěr by ručila pojišťovací společnost EGAP.
Práce na stavbě začnou do jednoho až dvou let. První blok Belene má být uveden do provozu v letech 2010 až 2011, druhý do 2016.
Do tendru se přihlásil ještě ruský Atomstrojexport, který ale nemá výrobní divizi. "Naší výhodou vůči konkurenční nabídce je, že máme v provozu 12 jaderných bloků 440 megawattů a dvě nejaktuálnější tisícovky v Temelíně, které se plně rozběhly v roce 2003," uvedl Benčík. Navíc podnik dodal v roce 1990 do Belene jeden reaktor, který s Bulhary udržuje.
Do Belene už Bulhaři investovali 1,2 miliardy dolarů, v roce 1990 ale stavbu kvůli nedostatku peněz a protestům ekologů zastavili. Bulharsko má zatím jediný atomový zdroj elektřiny v Kozloduji.
Škoda JS přitom vrcholné vytížení výrobních kapacit prožívá už dnes. A to zejména díky výrobě dílů pro ukrajinské a maďarskou jadernou elektrárnu za 1,5 miliardy korun. Na podnik se 730 lidmi je od loňského roku nabaleno 60 externích firem z celé České republiky s tisícovkou dělníků. Tento stav bude trvat minimálně do poloviny příštího roku, řekl manažer jaderných zakázek Otakar Blahut.
"Nejsme už výhradně výrobní firmou, ale stále více se zabýváme dodavatelským inženýringem," řekl Benčík. Firma, která má už pouze 280 dělníků, zvyšuje podíl projektových manažerů, což si vynutily miliardové kontrakty typu obnovy systému kontroly a řízení v jaderné elektrárně Dukovany nebo nedávno ukončená stavba úpravny plynu v ruském Sosnogorsku.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů