Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Takmer 500 hektárov lesa a poľnohospodárskej pôdy sa počas uplynulého víkendu stalo v Grécku obeťou plameňov.
Ako vyplýva z ranných informácií gréckych požiarnikov, v rôznych oblastiach krajiny vypuklo počas dvoch víkendových dní dovedna 93 lesných požiarov, ktorých uhasenie sťažoval miestami silný vietor.
Posledný z nich zaznamenali v Agi Teodori, asi 60 kilometrov južne od gréckeho hlavného mesta Atény, kde sa o uhasenie plameňov usilovalo 120 hasičov so 40 vozidlami, ako aj šesť lietadiel a päť vrtuľníkov.
Najvážnejšie dôsledky mali požiare v provincii Épeiros na severozápade Grécka, kde zhorelo 250 hektárov lesa a ovocných stromov, ako aj v okolí Patrasu, kde sa obeťou plameňov stalo 150 hektárov zalesneného územia.

Hostinné - Podkrkonoší pokaždé jinak je název výstavy, která začíná dnes v Informačním centru na náměstí. Autorem snímků obdivované horské přírody je Roman Nagowczyk. Otevřeno je denně od 9 hodin do 17 hodin. Výstava bude přístupná až do 31. srpna.

Panel amerického federálního soudu rozhodl poměrem hlasů 2:1, že americká vládní Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) nemusí vydávat limity pro množství oxidu uhličitého, který produkují automobily. Tento výsledek "cvičné žaloby", podané na EPA, vyhovuje automobilkám a EPA (sic!), zatímco hlavními zájemci o regulaci jsou americké státy, města a také nevládní organizace ochránců životního prostředí. Ti chtějí v právní bitvě o regulaci emisí CO2 pokračovat.

Bývalé ČKD Hradec Králové by se do dvou let mělo změnit v elektrárnu, která bude energii vyrábět spalováním biomasy. Náklady na stavbu zařízení firma EGST, která projekt připravuje, odhaduje na půl miliardy korun.

Lesníci zjišťují, jaké škody způsobila bouře, která se o víkendu přehnala přes Karlovarský kraj. Například v Nejdku na Karlovarsku se množství padlých stromů odhaduje na 600 metrů krychlových, což je čtvrtina letošní plánované produkce.
V karlovarských lázeňských lesích je to okolo 3000 metrů krychlových a jde o pětinu letošní těžby. Jak upozorňuje ředitel lázeňských lesů Evžen Krejčí, největším nebezpečím jsou nyní škůdci, především kůrovec, zvláště, pokud by brouk přezimoval do příštího roku.

Organizační výbor XX. zimních olympijských her v Turíně v roce 2006 je první organizací, která používá schéma EMAS (Systém řízení podniku a auditů z hlediska ochrany životního prostředí) ve sportovním odvětví, navíc je připraven tento systém aplikovat na samotné olympijské hry. EMAS je systémem uplatňovaným v rámci Evropské unie, přičemž k získání certifikace (zařazení do příslušného národního registru) musí organizace splňovat několik požadavků, jež zahrnují také zavedení EMS a provádění pravidelných auditů tohoto systému.

ZLÍN – Finanční prostředky v celkové výši přesahující 7,5 milionu korun doporučila rozdělit krajská rada  několika desítkám subjektům, převážně obcím, v rámci poskytování příspěvku na hospodaření v lesích v regionu.
Zároveň také doporučila drobné změny pravidel pro poskytování těchto financí,  a  to  na  základě  informací  ministerstva  zemědělství. O přidělení dotací i změnách pravidel bude definitivně rozhodovat krajské zastupitelstvo.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů