Pátek, 29. března 2024

České skládky nesplňují evropské normy, musí se modernizovat

České skládky nesplňují evropské normy, musí se modernizovat
Skládky v České republice projdou do roku 2009 modernizací. Evropská unie požaduje, aby byly oploceny, odplyněny a měly fóliové těsnění. To mnohé nesplňují. Modernizace má vyjít asi na dvě miliardy korun. Na území ČR je 377 skládek.

PRAHA -
Ministerstvo životního prostředí uvedlo, že modernizace by se měla týkat asi 226 z nich. Některé jsou tak malé, že se to nevyplatí, opraví se tak asi 200 skládek.

Tam, kde jde jen o méně závažné nedostatky, jako je nedostatečné oplocení, lze zjednat nápravu. Některé skládky ale bude zřejmě nutné zavřít, například pokud se na ně bude dávat těsnící fólie.

Náklady na úpravu skládek by neměl nést státní rozpočet, ale provozovatelé, včetně obcí.

Třicet miliónů tun odpadu

Češi v loňském roce vyprodukovali 29,4 miliónů tun odpadu, z toho 1,4 mil. tun nebezpečných odpadů. Oproti roku 2003 se produkce odpadu zvýšila o jeden milión tun. Drtivou většinu z toho produkují podniky, na komunální odpad připadá asi deset procent. Jeden člověk vyprodukuje ročně asi 279 kilogramů odpadků. 

I přes tento růst je však situace lepší než před několika lety. Například v roce 2000 se v Česku podle dřívějších statistických dat vyprodukovalo celkem 43,6 miliónu tun odpadů, z toho nebezpečných odpadů bylo 2,6 miliónu tun.

Odpady se do ČR také dováží. Loni to bylo 321 tisíc tun, většina z jiných zemí EU. Do ČR se dováží hlavně kovy, papír, skleněné a plastové obaly.

Zdroj: Novinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů