Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Tuzemské skládky čeká do roku 2009 modernizace, která by mohla stát zhruba dvě miliardy korun. Počítá s tím vyhláška Ministerstva životního prostředí, která vstoupí v platnost 5. srpna. Většina ze současných 377 úložišť odpadu zatím nesplňuje předpisy Evropské unie. "Většina skládek provozovaných v ČR nesplňuje některé požadavky legislativy EU, například na odplynění skládek, u řady z nich chybí fóliové těsnění," uvedlo k vyhlášce ministerstvo. Tam, kde jde jen o méně závažné nedostatky, jako je nedostatečné oplocení, lze zjednat nápravu. Některé skládky ale bude zřejmě nutné zavřít. Větší investice třeba do odplyňovacího zařízení se vyplatí jen u velkých úložišť. Náklady na jejich úpravu by neměl nést stát, ale provozovatelé, včetně obcí.

Ministerstva práce a sociálních věcí a životního prostředí vydala druhou výzvu k předkládání žádostí o finanční podporu v rámci Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů. Výzva se týká grantového schématu Síť environmentálních informačních a poradenských center, opatření 4.2 - Specifické vzdělávání. V rámci programu se podporuje vzdělávání a vznik pracovních příležitostí. Podnikatelé se mohou na projektu podílet jako partneři.
Minimální výše podpory činí tři milióny korun, maximálně je možné získat 20 miliónů. Projekty přitom mohou být podpořeny až do výše 100 procent uznatelných nákladů. Celkově je na tuto výzvu vyčleněno 140 miliónů korun. Žádosti je možné podávat do 5. září do 12.00 hodin. Podrobnější informace naleznou zájemci na webové adrese Ministerstva životního prostředí www.env.cz.

Asijské automobilky začínají zesilovat svůj nápor na evropský trh. Ve druhém čtvrtletí tam japonská společnost Toyota zvedla podle včera zveřejněných výsledků počet prodaných vozů o 3,6 procenta na 256 tisíc.
Příští rok by tato druhá největší světová automobilka chtěla, jak uvedla, prodávat v Evropě už přes milión vozů.
Toyota a další asijští výrobci se již zmocnili více než třiceti procent nejlukrativnějšího amerického trhu, napsal list International Herald Tribune. Protože však v USA už nejsou větší možnosti, jak zvednout odbyt, jejich ambice se zaměřují na Evropu. Tam chtějí svou kvalitní produkcí oslovit zákazníky, kteří přikládají stále větší pozornost ceně aut a ekologickým vlastnostem, dodal deník.

Kutnohorská plovárna, což je oficiální název nového aquaparku, otevřela své brány veřejnosti na začátku srpna. Vodní ráj disponuje množstvím nových atrakcí, počínaje pětadvacetimetrovým plaveckým bazénem a stejně dlouhou skluzavkou, devadesát metrů dlouhým tobogánem, milovníci vody zřejmě nezhrdnou divokou řekou, dětským bazénem s vodním hřibem, nechybí chrliče vody či masážní lavice. Dohromady se tak místním občanům nabízí téměř 1100 čtverečných metrů vodní hladiny.
"Výstavba trvala deset měsíců. Průběh prací jsme museli uzpůsobit zimnímu období, převážně se totiž jednalo o venkovní objekty," vysvětluje Radek Kotrč, technik přípravy z liberecké stavební společnosti SYNER, která zajistila projekci a výstavbu. "Kromě venkovních úprav jsme dále zrekonstruovali suterén stávajícího bazénu, kde vzniklo nové sociální zařízení pro venkovní areál. Vstup zůstal nezměněn, navíc je doplněn o vstupní objekt s pokladnami, zázemím pro zaměstnance a převlékárnami," dodal Kotrč.
Aquapark je novým přírůstkem v lokalitě na kraji města, kde se kromě stávajícího bazénu nachází i bobová dráha, v budoucnosti má přibýt i zimní stadion.

Pro prázdninové dvojčíslo Stavebních listů (www.stavlisty.cz) 7-8/2005 bylo zvoleno téma Stavby vodního hospodářství a krajinného inženýrství. Za divokou vodou nás zavede článek o slalomové dráze v Olomouci, naopak zkrocením divoké vody se zabývají příspěvky o výstavbě protipovodňových bariér na území hl. m. Prahy, ale také v povodí Moravy. Seriál Manažerské rozhledy je zde již po sedmé. U kulatého stolu se sešly nejpovolanější osobnosti, aby diskutovaly na téma České stavebnictví.

Severní Čechy - V letních měsících má poříční oddělení Policie ČR z Brné v Ústí nad Labem plné ruce práce. Tichý chod na Labi kontrolují policisté z rychlých člunů, aut, ale také jízdních kol. Do konce června zjistili policisté na labské vodní dálnici 34 přestupků na úseku plavebního provozu a 106 přestupků v silničním provozu na příbřežních komunikacích.
"Naším úkolem je i kontrola pořádku na březích řeky. Proto jsme v minulém roce zaznamenali přes dvě stě přestupků řidičů, kteří zaparkovali vozy mimo komunikace na břehu řeky. Letos jsme na úseku životního prostředí do konce června zaznamenali 38 přestupků," uvedl Břetislav Lochman, vedoucí poříčního oddělení.
Poříční policie řeší problémy plavebního a silničního provozu, životního prostředí, myslivosti, rybářství a vodohospodářství.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů