Čtvrtek, 18. dubna 2024

V Meziříčí chtějí vytápět domy biomasou

V Meziříčí chtějí vytápět domy biomasou
Do ekologického projektu se zapojilo třiašedesát majitelů rodinných domů

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Lidé v okrajových částech Valašského Meziříčí, do nichž nebyl dosud zaveden plyn, se rozhodli, že místo uhlí začnou topit biomasou. Do ekologického projektu meziříčské radnice se zapojilo třiašedesát majitelů rodinných domů.
"Zájem splnil naše očekávání," konstatoval místostarosta Bohdan Mikušek (KDU-ČSL). Převážná část vlastníků domů dává přednost vytápění takzvanými peletami. Dalších patnáct občanů preferuje kusové dřevo a jeden dřevěné brikety. "Největší úspěšnost jsme zaznamenali v Bynině, kde bydlí téměř polovina zájemců," uvedl Mikušek.
Radnice hodlá účastníkům projektu bezplatně zapůjčit kotle na biomasu. Podmínkou ale je, že stávající kotle na tuhá paliva zruší a zaplatí 10 až 15 tisíc korun za montáž nových. Vlastníci domů by je měli provozovat pět let. Potom jim je chce město přenechat za symbolickou cenu. "Ve výběrovém řízení se nám snad podaří snížit cenu kotlů tak, abychom mohli případně přibrat další zájemce," věří místostarosta.
Náklady na tento ojedinělý projekt by neměly překročit 6,5 miliónu korun. Tři čtvrtiny může pokrýt dotace z programu financovaného ministerstvem pro místní rozvoj. Podíl města by tak činil nejvýše 1,7 miliónu korun. Radnice předpokládá, že nové kotle na biomasu by měly být uvedeny do provozu v topné sezóně 2006 až 2007.
"Právě proto, že se jedná o pilotní projekt, jsou naše šance na získání dotace vysoké," míní Mikušek. "Pomoci by nám mělo také to, že Valašské Meziříčí patří ve Zlínském kraji dlouhodobě mezi města s nejvíce znečištěným ovzduším. V případě Byniny je to podle odborných analýz ve značné míře způsobeno právě vlivem lokálních topenišť," řekl Mikušek.
Dalším argumentem hovořícím ve prospěch projektu je podle místostarosty rozdíl mezi cenami paliv z biomasy a zemním plynem. "Už nyní je vytápění peletami o 15 procent levnější. Do budoucna by tento rozdíl mohl dále narůstat," uzavřel Mikušek.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů