Úterý, 16. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Pohled z vesmíru ukazuje rozsáhlé ekologické škody na povrchu Země. Řekla to včera velitelka raketoplánu Discovery Eileen Collinsová a zdůraznila, že k ochraně přírodních zdrojů je zapotřebí většího úsilí.
"Někdy vidíte erozi a vidíte, kde jsou odlesněné plochy. V některých částech světa je to velmi rozsáhlé," řekla Collinsová v rozhovoru s japonskými představiteli, včetně premiéra Džuničiró Koizumiho. Letu se účastní japonský astronaut Soiči Noguči..

Lisabon - S desítkou velkých lesních požárů bojovala v noci na dnešek v Portugalsku tisícovka hasičů, aniž se jim je podařilo dostat pod kontrolu. V zemi vládne nebývalé sucho a teploty se dnes mají na většině území pohybovat kolem 40 stupňů Celsia. Od středy zuří silný požár v okolí města Aveiro na severu země. Desítky hasičů jsou nasazeny také v okolí severoportugalského Porta i na jihu země. Na většině portugalského území vyhlásila agentura pro prevenci lesních požárů nejvyšší stupeň nebezpečí vzniku požárů. Oheň již od začátku roku sežehl 68.000 hektarů lesa a porostů, z toho 52.000 v červenci, uvedla portugalská správa lesů (DGF). Navíc většinu portugalského území, jakož i sousedního Španělska, sužuje nejhorší sucho za posledních 60 let.

Praha - Lidé musejí být na svých výpravách za houbami trpělivější a pilnější. Růst hub v lesích a na loukách v Česku zabrzdilo vedro a sucho. Nynější vlhké počasí ale houbám svědčí a slibuje houbařům bohaté úlovky, řekl včera jednatel České mykologické společnosti Miroslav Smotlacha. Lidé teď mohou narazit na běžné hřibovité houby - například na kozáky či modráky. Objevilo se však také velké množství pýchavek.

Besednice - Firma Bohemia Deposits chce rozšířit legální těžbu vltavínů v Besednici. Z povolovacího řízení ale obvodní a posléze i Český báňský úřad vyloučily Hnutí Duha. Ačkoliv báňský inspektor tvrdil, že si za to organizace může sama, protože se do řízení přihlásila hnutím nepověřená osoba a po nápravě podalo hnutí přihlášku pozdě, Městský soud v Praze došel k jinému názoru.
Soud rozhodl, že Hnutí Duha bylo z povolovacího řízení o rozšíření těžby v přírodní památce Besednické vltavíny vyloučeno neprávem. Zrušil tedy lednové rozhodnutí Českého báňského úřadu o povolení těžby a vrátil věc k dalšímu řízení. Báňský úřad totiž měl upozornit Hnutí Duha, že organizace nepředložila oprávnění za Hnutí Duha jednat a dát jí lhůtu, v níž by mohla učinit nápravu.
"Přizná-li nám Obvodní báňský úřad v Příbrami dodatečné účastenství, požádáme o obnovu řízení a o těžbě bude třeba rozhodnout dodatečně," řekla Růžena Šandová z Hnutí Duha. "Toto malé vítězství nad Českým báňským úřadem je především precedensem pro další řízení, neboť toto není první případ, jak se báňské úřady s oblibou zbavují oponentů," dodala.

Kladno - Jen pár kroků od hlavní kladenské tepny se nachází několik černých skládek. Odpadky se kupí na dvorkách opuštěných domů a znepříjemňují život sousedním obyvatelům. Jedna taková se objevila i začátkem jara v kladenské části Podprůhon.
"V lednu se ze sousedního domu odstěhovali Romové, po nich zůstalo jen nějaké dřevo. Potom ale přicházeli lidé a začali vhazovat na dvorek pytle s odpadem," řekla sousedka jedné z černých skládek Jiřina Matějková. Zároveň dodala, že často se z tohoto místa line nepříjemný zápach a setkává se i s výskytem potkanů.
Odklizení černých skládek je složité. Viníci jsou často neznámí a zodpovědnost se přenáší na odbor životního prostředí.
"Zaleží na tom, zda se jedná o městský či soukromý pozemek. Patří-li městu, snažíme se skládku zlikvidovat a hlavně zabezpečit, aby se další případy hromadění odpadků už nevyskytly," řekl vedoucí odboru životního prostředí kladenského magistrálu Radovan Víta.
Lidé, kteří skládky zakládají, ale zůstávají a boj proti nim stále pokračuje. Policie však přiznala, že prostředky k identifikaci těchto pachatelů jsou nedostatečné. Vše prý závisí na ochotě občanů a na slušném vychování.

Bratislava Požár ve Vysokých Tatrách sotva dohořel a bratislavské ministerstvo hospodářství už přišlo s návrhem snížit právě ve slovenských velehorách stupeň ochrany přírody. Návrh na omezení ochrany přírody na Slovensku je ale komplexnější, týká se dokonce stovky lokalit.
Stupně ochrany už několik desetiletí nevyhovují našim
podnikatelům, vysvětlil šéf odboru cestovního ruchu na ministerstvu Gabriel Kaliffay. Tvrdí, že cílem není ničit přírodu, která táhne na Slovensko cizince, ale dosáhnout toho, aby někdy už překonané zásady její ochrany nebránily zimnímu sportování.
Seznam lokalit sestavilo ministerstvo hospodářství z požadavků, které předložily samosprávy, podnikatelé či nevládní organizace, které mají za cíl rozvoj cestovního ruchu. Na přípravě se nepodílel nikdo z ministerstva životního prostředí ani ze správy chráněných území.
Šéfové správ národních parků jsou proto rozladěni. " Návrh určitě neskončí tak, jak si to představuje ministr Rusko," uvedl Marián Jasík z tatranského parku. Z návrhu je podle něj cítit vliv lobbyistických skupin, které mají zájem o nové sjezdovky a příroda je nezajímá. Ministerstvo hospodářství navrhuje v sedmdesáti šesti případech vyjmout z chráněných území intravilány obcí. Například ve všech osadách ve Vysokých Tatrách by se měly stupně ochrany snížit z 5. a 4. stupně na druhý stupeň. Tatranské obce žádají vyjmout i přilehlá sportoviště, Hrebienok, Lomnické sedlo a Štrbské pleso.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů