Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Elektrospotřebiče budou v prodeji bez recyklačních poplatků, s jejichž zavedením původně od poloviny srpna počítala novela zákona o odpadech, nejméně do září. Ministerstvo životního prostředí totiž včas nepřipravilo vyhlášku, která má sběr vysloužilých elektrospotřebičů upřesnit. Sdružení dovozců Elektrowin, které bude kolektivní systém recyklace zajišťovat, proto počítá se zavedením poplatků až od 1. září.

Společnost LG Electronics vyvíjí zcela nový osvětlovací systém založený na plazmové technologii (Plasma Lighting System, PLS). Všechny žárovky od vynálezu Thomasem Edisonem vytvářejí světelnou energii pomocí elektrody. Plazmový světelný systém však místo elektrody používá mikrovlny pro generování plazmové energie, která vyzařuje světlo. Protože osvětlovací zařízení na principu PLS neobsahují elektrody, mají životnost 20 000 hodin a jejich světlo je údajně nejbližší přirozenému slunečnímu světlu. Technologie PLS, která při výrobě světla místo elektrody používá mikrovlny, nepotřebuje rtuť, takže je ekologičtější.

V Kanadě hoří 27.000 hektarů lesů
"Lesy hoří nyní na ploše kolem 27.500 hektarů, což jsou nejničivější požáry od roku 1995," řekl mluvčí Steve Payne a dodal, že proti 147 ohniskům požárů zasahuje 1500 hasičů.
Živel již zničil od počátku léta 31.000 hektarů lesů. Naštěstí si ale nevyžádal žádnou lidskou oběť a bezprostředně neohrozil žádnou aglomeraci. Nebylo třeba ani provádět velké evakuace.
Rozšíření požárů lze podle mluvčího vysvětlit velkým suchem a vysokými teplotami, které vládnou ve střední části Kanady.

Akciová společnost Forest Svitavy zvýšila loni tržby na 373 miliónů z předloňských 314 miliónů korun. Zisk společnosti vzrostl ze 27,5 na 40,3 miliónů korun. Firma zaměstnává kolem 250 lidí a zabývá se především lesní činností a zpracování a prodejem dřeva. Je stoprocentně ve vlastnictví akciové společnosti SUZOP.

Evropská komise schválila dovoz geneticky modifikované kukuřice MON 863, která bude moci být používána jako krmivo pro zvířata. Rozhodnutí se tedy netýká povolení pěstování této kukuřice či jejího využití jako potraviny. Tato kukuřice byla modifikována společností Monsanto s cílem učinit ji resistentní vůči bázlivci kukuřičnému (Diabrotica virgifera). Monsanto získalo autorizaci na období deseti let.

Olomouc - Publikaci věnovanou přírodním parkům vydal v těchto dnech Olomoucký kraj. Materiál navazuje na dříve vydanou brožuru Naučné stezky Olomouckého kraje a přináší informace o zajímavostech jednotlivých přírodních parků, jejich mapky a fotografie. "V publikaci jsou také údaje o dopravní dostupnosti území a kontaktní adresy, na nichž je možné dozvědět se další podrobnosti,"řekl Ivo Heger z tiskového oddělení hejtmanství. Publikace Přírodní parky Olomouckého kraje byla vydána v nákladu 5000 výtisků. Kraj na ni věnoval 188 000 korun. Má čtyři jazykové mutace - českou, anglickou, německou a polskou. Většina publikací je určena pro prezentaci Olomouckého kraje na veletrzích cestovního ruchu a při jednání s partnery. Občané ji budou moci získat v recepci sídla Olomouckého kraje, případně na odboru životního prostředí a zemědělství.

Bělá pod Bezdězem - Záchranou pro potok Bělá je nová čistička odpadních vod. Tu uvedly do provozu Papírny Bělá. "Už teď je to na toku potoka dobře vidět. Výrazně se vyčistil, voda v něm je nyní až neuvěřitelně čistá," vysvětlil Miroslav Kochman, ekolog města Bělá pod Bezdězem. V minulých letech byl na hladině potoka velmi častým jevem bílý povlak. Ten zde vznikal především v důsledku mechanických nečistot, které se do potoka dostaly právě z papíren. Mechanické nečistoty, nahromaděné v potoce, zde často hnily a celý vodní tok zapáchal. Bělské papírny nyní záslužně čistí vodu nejprve mechanickou a následně i biologickou cestou. Výsledkem je skutečně čistá voda. A tu by potok, který teče významnou přírodní lokalitou, určitě měl mít.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů