Pátek, 19. dubna 2024

Způsobů jak tajit veřejné informace je stále dost

Způsobů jak tajit veřejné informace je stále dost
Úřady hledají i po čtyřech letech od přijetí zákona o svobodném přístupu k informacím různé způsoby a kličky, jak se vyhnout zveřejnění informací, když o ně lidé žádají.

Velká šance u soudu
Kromě odvolávání na obchodní tajemství překrucují zákon o svobodném přístupu k informacím ve svůj prospěch. Aby uspokojily zájemce, zveřejňují pouze bezkonfliktní informace nebo si počítají nezdůvodnitelně vysoké částky za vyhledání a poskytnutí informace..
Přitom pokud se lidé obrátí na soudy, mají poměrně velkou šanci svůj spor s úřady vyhrát. Spolek Otevřená společnost eviduje za čtyři roky na šedesát žalob, většinu nesdílné úřady prohrály.
Soudy ale mnohdy jenom zrušily rozhodnutí úřadů z formálních důvodů, zveřejnění už ale nenařídily. Úřady navíc vymýšlejí kličky, jak dál bránit tomu, aby nemusely rozhodnutí soudu plnit.
"Příkladem je stavební odbor pražského magistrátu, s ním se vede dvanáct soudních sporů o zveřejnění informací. Po každém rozhodnutí soudu si najde další možnost, jak zveřejnění zabránit," dodal Kužílek, podle kterého by pomohla změna zákona v tom, že by soud mohl zveřejnění nařídit.

Inspirace na Slovensku?
Zlepšit situaci by podle Kužílka mohl také postup, podle kterého by podobně jako na Slovensku mohli být úředníci za porušení zákona o přístupu k informacím pokutováni. Na Slovensku ale právě tamní ministerstvo vnitra navrhuje tuto možnost zrušit.
Právě na Slovensku letos ale ekologové dosáhli významného vítězství ve sporu se státem. Po rozhodnutí Nejvyššího soudu slovenské ministerstvo hospodářství musí znovu přehodnotit, které části smluv s největšími investory v zemi, automobilkami Hyundai/Kia a PSA Peugeot Citroen, podléhají obchodnímu tajemství a které naopak mohou být zveřejněny.
"Když budou některé části smlouvy označené jako obchodní tajemství, a přitom se budou týkat veřejných financí, musí je podle rozhodnutí soudu ministerstvo zveřejnit," uvedl programový koordinátor Přátel země Roman Havlíček.
Například u investice korejské Kia ekologové po ministerstvu žádají, aby zveřejnilo informace o přínosu investice pro veřejné finance, usnesení vlády ke smlouvám se zástupci automobilky nebo informace o dotacích pro žilinský region, které s výstavbou továrny souvisejí.
Rozhodnutí Nejvyššího soudu je důležité i pro další zveřejňování smluv se zahraničními investory, kteří čerpají státní investiční pobídky.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů