Pátek, 29. března 2024

Evropský den bez aut a Evropský týden mobility 2005

Evropský den bez aut (22. září), který se poprvé uskutečnil ve Francii v roce 1998, se koná v Evropě již řadu let.
Evropský den bez aut a Evropský týden mobility 2005
V roce 2005 se česká, moravská a slezská města mohou opět zapojit do celoevropské akce „Evropský týden mobility“ (16. –22. září) a „Evropský den bez aut“ (22. září), která se letos bude v Evropě konat už popáté. Obě osvětové a propagační akce mají v evropských městech podpořit přijatelnější způsoby dopravy a napomoci při omezování individuální automobilové dopravy ve městech. Ministerstvo životního prostředí podporuje Evropský den bez aut a Evropský týden mobility v rámci dlouhodobé komunikační strategie za podpory Odboru komunikační strategie Ministerstva zahraničních věcí, ve spolupráci s evropskými koordinátory a členy Evropské komise.

Doposud se k letošnímu Evropskému dni bez aut přihlásila města: Havířov, Havlíčkův Brod, Jablonec nad Nisou, Kadaň, Karviná, Kostelec nad Orlicí, Kutná Hora, Lipník nad Bečvou, Pelhřimov, Písek, Prostějov, Telč a Znojmo.

Evropský týden mobility se spolu s Evropským dnem bez aut se letos bude konat ve městech: Boskovice, České Budějovice, Hlučín, Hodonín, Hradec Králové, Hranice, Humpolec, Chrudim, Kroměříž, Letovice, Moravská Třebová, Moravský Krumlov, Olomouc, Ostrava, Praha, Říčany, Velké Meziříčí a Vsetín.

Akci jen podpoří: Brno, Prachatice, Přerov, Tábor, Třebíč, Turnov a Zlín.

Evropský den bez aut (22. září), který se poprvé uskutečnil ve Francii v roce 1998, se koná v Evropě již řadu let. Od roku 2002 se stal součástí Evropského týdne mobility (16. – 22. září). O úspěchu akce celoevropského rozsahu svědčí účast 760 měst v roce 2000, 1005 v roce 2001, 1448 v roce 2002, 1498 v roce 2003 a 1537 v roce 2004.

V rámci Evropského týdne mobility se ve městech nabízí občanům různé akce, zaměřené na udržitelné formy dopravy a dopravní výchovu (cyklojízdy, pěší výlety, akce pro rodiče s dětmi, pro seniory, pro občany s hendikepem, výlety historickou tramvají, semináře, akce na dětském dopravním hřišti apod.). Dne 22. září (Evropský den bez aut) by měla být část města uzavřena automobilové dopravě (plocha dle výběru – ulice, náměstí, oblast před školou) a tento den se pořádají akce, zaměřené podle motta Evropského dne bez aut. V letošním roce budou Evropský den bez aut a Evropský týden mobility tematicky zaměřeny na: “Do práce a do školy – bez auta“.

K účastí se mohou připojit všechna města. Zástupci měst se mohou zúčastnit buď jen Evropského dne bez aut nebo Evropského týdne mobility společně s Evropským dnem bez aut. Podmínkou je schválení Charty - první strana (pdf, 121 kB), druhá strana (pdf, 107 kB) - (dokumentu, ve kterém jsou stanovena pravidla a rámec akce). K tomu by město mělo přijmout jedno či více tzv. trvalých opatření (tedy během roku uskutečnit jeden či více projektů na zklidnění dopravy ve městě či na zvýšení bezpečnosti chodců při pohybu ve městě - Příručka 2005 (pdf, 772 kB)). Města mohou Evropský den bez aut také pouze podpořit několika akcemi v termínu 16. – 22. září (bez podpisu Charty).

Evropský den bez aut spolu s Evropským týdnem mobility přinesou občanům měst užitek i v dlouhodobé perspektivě, protože ve svých důsledcích pomáhají uskutečnit programy či opatření, které se v řadě měst předtím nedařilo prosadit. Mohou také zlepšit zpětnou vazbu mezi občany a městským úřadem.

V letošním roce se poprvé mohou místní koordinátoři akce zaregistrovat na celoevropských internetových stránkách sami. Formulář pro registraci je v češtině (bude spuštěn koncem května 2005).

Všem zástupcům měst, kteří o účast projeví zájem, pošlou pracovníci MŽP Chartu a Příručku 2005 na požádání poštou. Je možné získat také plakáty a logo k potisku propagačních materiálů. V případě zájmu kontaktujte, prosím, národní koordinátorku EDBA a ETM Mgr. Evu Veverkovou (odbor vnějších vztahů MŽP, tel.: 267 122 139, eva_veverkova@env.cz).

Dokumenty ke stažení:

Publikace, které vám mohou pomoci při řešení dopravní problematiky:
Evropský den bez aut a Evropský týden mobility 2004
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů