Čtvrtek, 28. března 2024

RWE: Ceny zvedá ekologie

RWE: Ceny zvedá ekologie
Německé energetické kolosy RWE a E.ON jsou pod značným tlakem úřadů i veřejnosti. Ceny elektřiny a zemního plynu u našeho velkého souseda za posledních dvanáct měsíců vyskočily o 49 procent, od konce minulého roku skoro o čtyřicet procent.
Harry Roels, šéf RWE, prohlásil, že "Německo není ve světě energií ostrovem. Rostoucí ceny jsou celoevropským jevem, jemuž se nevyhne žádný trh". Hájí se i tím, že ve spolkové republice stojí elektřina i plyn méně než ve Francii, Británii a Nizozemsku.
RWE v Česku kontroluje 83 procent distribuce zemního plynu.
Hlavním důvodem zdražování elektřiny je podle Roelse nový ekologický zákon, který při překročení přiděleného stropu emisí kysličníku uhličitého umožňuje nakupovat povolenky od podniků, jež svůj limit nevyčerpají. Tato legislativa platí ve všech zemích Evropské unie od letoška.
Německý antimonopolní úřad se vysvětlením šéfa koncernu RWE nespokojil a před týdnem zahájil vyšetřování cenové politiky RWE a největšího německého energetického koncernu E.ON. Spolu s dalšími dvěma energetickými společnostmi kontrolují 80 procent celého energetického trhu v Německu.
Vyšetřování vyvolaly svými protesty četné organizace německých odběratelů, které si stěžovaly, že energie se zdražují hlavně proto, že "na trhu jen stěží existuje nějaká konkurence".
Jak prohlásil šéf antimonopolního úřadu Ulf Böge, oba němečtí energetičtí obři musí dokázat, že je jejich chování na trhu ospravedlnitelné. Otázal se, co by se stalo, kdyby ceny neurčovaly společnosti, které na trhu dominují, ale existovalo skutečné konkurenční prostředí.
Antimonopolní úřad bude podle agentury Bloomberg ověřovat, zda ceny energií jsou skutečně tlačeny vzhůru zvýšenými náklady na nakupování povolenek při překročení přiděleného stropu emisí kysličníku uhličitého. Šéf RWE Roels kritizoval, že přidělované emisní limity jsou příliš nízké. Podle jeho kalkulací z konce června se cena povolenky na nákup jedné tuny škodlivých emisí zvedla na 30 eur. Do srpna však podle agentury Reuters klesla na 22 eur.
Řešení šéf RWE vidí v tom, že by se pro elektrárny měly zvednout dosavadní limity, neboť ty nynější jsou silně poddimenzovány. Že při nákupu povolenek jde o značné náklady, svědčí informace koncernu E.ON, že ročně musí koupit povolenky na emise v rozmezí jednoho až pěti miliónů tun CO2.
Do citlivé diskuse o cenách energií vstoupil před chystanými předčasnými volbami i německý ministr životního prostředí Jürgen Trittin. Šéf RWE Roels podle něho nemá pravdu, když zdražení zdůvodňuje náklady na povolenky. Neboť cena elektřiny neklesla, když nedávno povolenky zlevnily.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů