Čtvrtek, 28. března 2024

Enel investuje do slovenského jádra

Enel investuje do slovenského jádra
Enel SpA, největší italský podnik veřejných služeb, vynaloží na Slovensku 1,9 miliardy eur. Podle ministra hospodářství Pavla Ruska bude tato suma použita i na modernizaci a dokončení jaderných reaktorů potřebných k tomu, aby země pod Tatrami pokryla rostoucí spotřebu energie.

Investiční program souvisí s tím, že Enel koupil od slovenské vlády za 840 milionů eur 66 % základního kapitálu Slovenských elektrární, a. s. Rusko uvedl, že plán, jež zahrnuje i výstavbu nových vodních a větrných elektráren, splňuje podmínky vlády k dokončení prodeje Slovenských elektrární.

Enel, jehož expanze na italském trhu je omezena regulátory, se snaží o růst ve střední a východní Evropě. Sází na to, že ekonomický vzestup tohoto regionu zvýší poptávku po energii. Slovenská vláda - jež může prodej majoritního podílu v elektrárenské společnosti zrušit, nebude-li s investičním plánem spokojena - očekává, že Enel nahradí budoucí pokles výroby elektřiny.

Slovensko se zavázalo, že uzavře dva jaderné reaktory sovětského typu a některé tepelné elektrárny, aby vyhovělo ekologickým normám Evropské unie. Podle odhadů Ruskova ministerstva by to mohlo snížit produkci Slovenských elektrární o 8 terawatthodin ročně, což představuje zhruba 30 % výroby společnosti v loňském roce.

V rámci investičního plánu se Enel zavázal vynaložit 1,6 miliardy eur na dokončení výstavby dvou dodatečných jaderných reaktorů v Mochovcích a modernizovat existující reaktory v Jaslovských Bohunicích a Mochovcích.

Podle Pavla Ruska budou náklady investičních projektů, jež zvýší kapacitu až o 1,5 gigawattu, částečně kryty ze zisku Slovenských elektrární. Enel se s ministerstvem hospodářství dohodl, že Slovenské elektrárne nebudou až do roku 2012 vyplácet dividendy.

Plán ještě musí schválit Fond národního majetku, jež bude o této záležitosti diskutovat příští týden. Enel by měl získat Slovenské elektrárne do 31. prosince.

Skupina Enel SpA elektřinu vyrábí, přenáší, distribuuje a obchoduje s ní. Její dceřiné společnosti provozují sítě klasických i mobilních telefonů, nabízejí internetové služby, instalují veřejné osvětlení a působí v nemovitostech, factoringu i pojišťovnictví.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů