Sobota, 20. dubna 2024

Návrh chce posílit pozici investorů

Návrh chce posílit pozici investorů
Větší jistotu investorům by měla podle předkladatelů přinést novela zákona o ochraně přírody a krajiny, která je nyní před prvním čtením v Poslanecké sněmovně. Ekologové však mají k návrhu výhrady. Bojí se, že by přijetí návrhu značně omezilo práva občanů vyjadřovat se například k nově zakládané skládce a podobně.
Cílem návrhu je podle předkladatelů především zjednodušení a zpřehlednění celého procesu stavebního řízení. "Smyslem novely je dát investorům jistotu, že jejich investice nebude následně zmařena, a to nikoliv na základě věcných argumentů, ale pouze na základě samoúčelných procesních záležitostí," uvádí skupina poslanců z vládní i opozičních stran v důvodové zprávě k novele zákona. Chtějí proto omezit účast veřejnosti ve stavebním řízení.
"Nelze nadále akceptovat situace, kdy na základě kladně vyřízených správních řízení investor vynaloží značné prostředky za nákup pozemků, za zpracování dokumentace pro stavební řízení a následně nezíská stavební povolení z důvodu využití paragrafu sedmdesát tohoto zákona," uvádí se v důvodové zprávě.
Z návrhu vyplývá, že by občanská sdružení mohla i nadále požadovat informace o všech připravovaných investicích, které se mohou dotknout životního prostředí. Na rozdíl od současného znění by sice neztratila právo účastnit se správního řízení, nicméně už by neměla postavení účastníka.
To ale vadí ekologům. "Současné znění zákona zajišťuje lidem možnost vyjadřovat se ke kácení stromů ve své ulici, stavbě nové chemičky nebo skládky odpadků v sousedství, otevření kamenolomu za obcí a podobným záměrům," říká Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha a dodal, že lidé mohou požádat vyšší úřad o přezkoumání vadného rozhodnutí.
Změna by ale podle něj vedla k tomu, že lidé nebudou moci požádat o přezkoumání, ani kdyby úřad rozhodoval očividně nespravedlivě a zaujatě ve prospěch žadatele.
Podle návrhu by občanská sdružení mohla podávat námitky, ke kterým se budou muset úředníci vyjádřit. Připomínky, jež se netýkají ochrany přírody, ale nebudou brát v úvahu.
Předkladatele novely ke změně vedlo, že část podání a odvolání se netýkají bezprostředně ochrany přírody a krajiny. Námitky nejsou věcné, ale vztahují se k procesní stránce řízení.
Pro sdružení na ochranu přírody je ale nepřijatelné, že by se občané nemohli vyjadřovat například i k dopadům na lidské zdraví. "Samozřejmě by šlo tuto možnost přesunout do jiných zákonů, návrh to však neobsahuje," říká Kotecký.
K novele se také vyjádřila vláda, a to zamítavě. Omezení práva veřejnosti ovlivňovat rozhodování úřadů ve věci ochrany přírody považuje za nepřijatelné.
S návrhem je možné se seznámit webových stránkách Poslanecké sněmovny. Zde je uveřejněn jako sněmovní tisk číslo 1034.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů