Pátek, 19. dubna 2024

Hitem budou úsporné motory

Hitem budou úsporné motory
Rostoucí ceny pohonných hmot budou jedním z hlavních motivů exponátů na nadcházejícím autosalónu ve Frankfurtu nad Mohanem.
Žádný z producentů vozů nepředpokládá, že ceny benzínu a nafty v dohledné době klesnou. Výrobci proto sázejí nejen na bezpečnost, ekologii, komfortní výbavu a vzhled vozu, ale nově zdůrazňují i snižování spotřeby paliv, a tím i zlevňování provozu osobních automobilů.
"V rámci novinek představí vystavovatelé téměř třicet nových úspornějších pohonů," uvedl Eckehart Rotter, mluvčí německé asociace automobilek, na serveru věnovanému frankfurtskému veletrhu, který začíná v polovině září.

Úsporný může být i luxus
Ne všechny automobilky jsou schopné bezprostředně reagovat na růst cen pohonných hmot.
"Hlavním magnetem naší expozice na frankfurtském veletrhu bude světová premiéra sportovní Škody Octavia RS," uvedl šéf komunikace Škody Auto Vladimír Šulc. Sportovní model není příkladem úspornosti, motory s nižší spotřebou paliva však mladoboleslavská automobilka podle Šulce vyvíjí již delší dobu a montuje je do rodinných verzí automobilů Škoda Fabia a Škoda Octavia.
"Úsporný provoz mohou mít i luxusní vozy," připomíná Tomáš Vaněk, šéf komunikace společnosti Toyota Motor Czech. Příkladem je model Lexus RX 400 H s motorem o obsahu 3,3 litru, jehož spotřeba se pohybuje pod deseti litry na sto kilometrů. Konkurenční motory podobného obsahu potřebují o dva až čtyři litry více.
Ve Frankfurtu Toyota poprvé představí inovaci svého malého vozu Yaris, tentokrát s úsporným benzínovým motorem 1.3. Ryzí novinkou bude hybridní verze luxusního modelu Lexus s označením GS 450 H. Toyota, která je již šestým rokem nejziskovější společností v Japonsku, je průkopníkem hybridních pohonů, spojujících přednosti benzínových agregátů a elektromotorů. V USA oblíbená hybridní Toyota Prius spotřebuje 4,5 litru benzínu na sto kilometrů, zatímco konkurenční vozy vyžadují nejméně o tři litry více.
Inovace, snižující spotřebu, připravují i Volkswagen, Ford či jihokorejská automobilka Hyundai.

Nové vozy ztrácejí na váze
K úspoře pohonných hmot přispívá i snižování hmotnosti vozu.
Koncept sportovního dvoumístného kupé 20Cup o hmotnosti 500 kilogramů (podobné konkurenční vozy jsou až dvojnásob těžší) ve Frankfurtu představí francouzská automobilka Peugeot. Motor tohoto vozu vznikl v kooperaci Peugeotu a německé BMW Group a má maximální výkon 125 kW, tedy dvaapůlkrát více než běžná fabie. Jeho spotřeba však dvojnásobku spotřeby fabie nedosahuje.
Faktor nízké spotřeby se promítá i do modelů budoucnosti. Mazda pro Frankfurt připravuje koncept vozu Sassou nižší střední třídy (jako octavia) vybaveného pouze litrovým motorem. Podle firmy bez zhoršení jízdních vlastností.

Prodeje aut stále klesají
"Úspora paliva je samozřejmě dlouhodobým trendem. Současný růst cen ropy jen tento aspekt zdůrazňuje. Frankfurt ale nebude jen o úsporách, budoucí zákazníci se rozhodují i podle kvality výbavy a designu vozu," připomíná ředitel Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek.
Osmdesát světových novinek a více než stovka evropských inovací na frankfurtském autosalónu má vzbudit zájem zákazníků a následně oživit prodej v Evropě.
Během prvních sedmi měsíců letošního roku totiž klesl prodej nových osobních aut na západoevropských trzích meziročně o procento na 9,2 miliónu kusů. V zemích střední a východní Evropy se odbyt nových automobilů snížil o čtyři procenta na 495 tisíc vozů.
Zatímco v Polsku se prodej propadá o třetinu kvůli rostoucímu dovozu ojetin, v Česku se podařilo zvrátit klesající trend z počátku roku a za pololetí odbyt nových vozů vzrostl o 5,7 procenta.


Letošní trend automobilových trhů v Evropě
Ceny pohonných hmot vzrostly za první pololetí letošního v průměru o pětinu - v přepočtu na české koruny o pět korun za litr nejprodávanějšího benzínu Natural 95.
Prodej nových osobních aut klesl ve střední a východní Evropě za pololetí o 4 procenta na 495 tisíc vozů.
Odbyt nových osobních aut v západní Evropě klesl za sedm měsíců roku o 0,4 procenta na 9,218 miliónu vozů.
Na autosalónu IAA ve Frankfurtu nad Mohanem se 13. září představí 102 evropských novinek, z toho 27 nových úspornějších motorů.
Zdroj: Eurostat, ACEA, JATO Dynamics, IAA Cars Frankfurt am Maine
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů