Čtvrtek, 28. března 2024

Benzín dál zdražuje, rychlé řešení nepřijde

Benzín dál zdražuje, rychlé řešení nepřijde
V Česku se zatím nerýsuje žádné rychlé řešení benzínové krize.
Ministerstvo financí opět odmítlo návrh ODS, aby se snížila spotřební daň. Vláda ale počítá například s tím, že sociálními dávkami pomůže zdravotně postiženým řidičům nebo že krajům pošle peníze na naftu pro veřejnou autobusovou dopravu. Vicepremiér Jahn navíc vyzývá města k větší podpoře veřejné dopravy.
Polské ministerstvo financí už včera rozhodlo o snížení spotřební daně o 25 grošů (necelé dvě koruny) na litr benzínu. Německá vláda zase uvolnila strategické zásoby.
Třeba belgické Flandry přinášejí návod, jak přimět lidi více využívat veřejnou dopravu. Od října 2002 tam přes dvacet tisíc rodin přijalo nabídku, aby odhlásilo svůj vůz - dostaly za to na tři roky zadarmo jízdenku na autobusy a tramvaje.
"Myslím, že hranice, kdy lidé začnou více jezdit hromadnou dopravou, je u nás ještě daleko," soudí bývalý ministr životního prostředí Ivan Dejmal.
U českých čerpacích stanic se včera průměrná cena benzínu Natural zvýšila nad 31 korun, někde ovšem stál litr bezmála 35 korun.
Když se v minulosti zdražoval benzín, čerpací stanice žádný dlouhodobý pokles nezaznamenaly. "To skutečně ne," potvrzuje pracovnice Aralu v Havlíčkově Brodě.
Milan Ščasný z Centra Univerzity Karlovy pro otázky životního prostředí namítá, že dnešní zdražení je jiné - mnohem razantnější. Pokud ceny vydrží, nebo se ještě zvednou, mohla by část veřejnosti více jezdit veřejnou dopravou.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů