Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Od ledna začne krajinu u severočeských Tušimic měnit nové rypadlo na hnědé uhlí. Za mohutný stroj zaplatila firma Severočeské doly 900 miliónů korun.
Rypadlo má pracovat v Dole Nástup a jeho nasazení by mělo společnosti přinést několikamiliardové tržby. S těžbou uhlí v této lokalitě počítají Severočeské doly až do roku 2038.
Stroj bude těžit uhlí v regionu, o jehož podobu se uhelné firmy dlouhodobě přou s ochránci přírody i Ministerstvem životního prostředí. Severočeské doly například chtějí prolomit dosavadní těžební limity v Dole Bílina.
Ministr životního prostředí Libor Ambrozek ale několikrát upozornil, že jemu se takové plány nelíbí. Ochránci severočeské krajiny zase varují, že kvůli rypadlům by byly z mapy vymazány některé severočeské vesnice.

Výstava ve frankfurtském Senckenberg-Museu se zabývá parazity transformovanými do různých nemocí, ale také pohlíží na jejich důležitou roli, kterou hrají v dynamice a různorodosti ekosystému. Výstava vhodná pro celou rodinu potrvá do 25. září.
www.senckenberg.de

Evropský parlament schválil novou směrnici o nakládání s těžebními odpady, která má snížit riziko ekologických katastrof a znečištění životního prostředí. Odpady z dolů představují více než čtvrtinu všech odpadů v Evropské unii, každoročně jich přibude na haldách přibližně 400 milionů tun.
Bezprostředním podnětem k vypracování nových pravidel se stal únik odpadových vod s roztokem kyanidu a těžkých kovů z rumunského zlatého dolu v Baia Mare v roce 2000 se zničujícími důsledky v pro faunu a flóru v povodí Dunaje a Tisy, a to i v Maďarsku, na Ukrajině a v Srbsku.

„Chci mít hada!“ To byla údajně momentální utkvělá myšlenka mladého muže (25), který bloumal prodejnou domácích a jiných mazlíčků v obchodním centru v Cimburkově ulici. Nápad, který na místě dostali, okamžitě realizovali.
Jeden z mužů se snažil zabavit prodavačku a odvést její pozornost. Druhý se pokoušel vloupat do terária.
„Ten mladík pak najednou nečekaně vypáčil jedno z terárií, které máme zamčené na zámek, sebral mladou krajtu královskou a oba se dal se i s komplicem na útěk,“ uvedla prodavačka, která dění stále sledovala a duchapřítomně začala volat o pomoc. Pak začala honička.
„Zloděje naháněli pracovníci ostrahy. Prchající hada, který mu zřejmě překážel v běhu, zahodil do odpadků,“ uvedla policejní mluvčí Jana Šípková. Oba muže již policie vyšetřuje z krádeže formou spolupachatelství. Krásný škrtič skončil bez úhony opět za sklem a je miláčkem prodejny.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů