Čtvrtek, 18. dubna 2024

Katrina a výlevy rozumbradů

Katrina a výlevy rozumbradů
Země z celého světa, včetně České republiky, posílají USA v souvislosti s hurikánem Katrina finanční pomoc, někdo významnější, někdo symbolickou. Kromě upřímně míněné pomoci přispěchala ale také spousta rozumbradů - a to hlavně v Evropě - s hloupými, nevkusnými řečmi a s povrchními soudy.
Tak třeba německý ministr životního prostředí Jürgen Trittin prohlásil už před týdnem, že Katrinu způsobilo "globální oteplování, které je zase důsledkem amerických nenasytných energetických zlozvyků". Že by příroda trestala naftové nenažrance, kteří odmítli podepsat Kjótský protokol? Jak pak pan Trittin vysvětlí osm tisíc mrtvých během obdobné bouře na pobřeží Texasu v roce 1900? Jak objasní protržení hrází a záplavy v Holandsku, které v roce 1953 zahubily tisíc osm set lidí a sto tisíc jich připravily o střechu nad hlavou? Hurikány čas od času přicházejí. V dlouhodobém horizontu nelze seriózně doložit, že se zvyšuje jejich počet a intenzita.
Pak tu máme zlomyslná francouzská média. Tak například Le Monde napsal: "Amerika nyní objevuje či znovuobjevuje existenci třetího světa, který skrývala uvnitř sebe samé. Navzdory své schopnosti rozmístit svou vojenskou a ekonomickou moc rychle všude po světě, Američané ukázali, že nejsou schopni uřídit domácí katastrofu tohoto rozsahu."
Deník The Wall Street Journal se v této souvislosti táže, kdo že to vlastně dostal ten báječný nápad postavit New Orleans pod hladinou oceánu. Nebyli to náhodou Francouzi? Co se týče rozsahu krize, je pro Evropany asi poněkud obtížné si představit, že hurikán zasáhl jen "malou oblast", velikostí srovnatelnou třeba s Británií.
Reportérský veterán Charles Wheeler, který psal pro BBC reportáže o amerických rasových bouřích šedesátých let, komentoval na BBC televizní záběry z New Orleansu tak, že se "od šedesátých let vůbec nic nezměnilo".
I umírněným Arabům je zase jasné, že Katrina je Alláhův trest pro bezvěrce. "Terorista Katrina je jeden z vojáků božích, ačkoli on sám není stoupencem Al-Káidy," napsal kuvajtský deník Al Siyassa.
Krátkou přehlídku nevkusu už ukončíme a nejapné výlevy venezuelského prezidenta Cháveze či Fidela Castra si z důvodů estetických necháme pro sebe. Zbývá nicméně dodat, že celé to připomíná některé reakce na 11. září, ty různé chytré řeči o americké pýše a příliš vysokých mrakodrapech.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů