Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Stát neplní slib, jak třídit odpad, tvrdí bombasticky titulek článku Pavla Barocha (HN 2. září). A skutečnost? Pro ilustraci stačí pár čísel. Rozsah systému tříděného sběru odpadů pokrýval v roce 2004 96 procent území republiky.. Podle průzkumu veřejného mínění třídilo soustavně odpady 66 procent lidí. V roce 2002 se na hlavu vytřídilo 24,26 kg za rok, v roce 2003 pak 28,28 kg a v loňském roce zhruba 33,92 kg. V obcích bylo instalováno 116 tisíc sběrných nádob na vytříděný odpad. V roce 2003 bylo recyklováno 49 procent obalových odpadů, z toho 66 procent papíru, 56 procent skla, 37 procent plastů a 37 procent kovů. V celkové recyklaci obalů je Česká republika nad průměrem Evropské unie, v recyklaci plastových obalů pak mezi prvními pěti státy. Samozřejmě, mohlo by to být lepší, to je možné vždycky. Ale obviňovat stát, že právě v této oblasti výrazně zaostává a nic nedělá, mi nepřijde fér.
Libor Ambrozek, ministr životního prostředí

Ministerstvo pro místní rozvoj nerozhodlo spor Ministerstva životního prostředí a Středočeského kraje o to, kudy má vést dálnice D3 z Prahy do Jihočeského kraje. O konečné trase má proto rozhodnout vláda. Kraj doufá, že tak učiní ještě letos. Trasa spojnice Prahy s jihem Čech existuje ve třech variantách. Podle kraje je nejlepší stabilizovaná varianta, která prochází kolem Jílového, pak se stáčí na jih a vede Posázavím. Ministerstvo životního prostředí ji ale nedoporučilo ani po opakovaných vyjednáváních s krajem. Výstavba 140 kilometrů dlouhé dopravní tepny se plánuje už řadu let, v provozu je však zatím jen asi devítikilometrový úsek nedaleko Tábora. Dálnice na jih má stát zhruba 24 miliard korun. S jejím dokončením se počítá v roce 2010.

Nesouhlasím s jednoznačným názorem autora dopisu "Topení uhlím smí obec zakázat" (HN 6. září). Problematika je značně složitější. Obec sice může příslušnou vyhláškou stanovit podmínky pro způsob spalování v malých zdrojích. Konkrétně jsou tím myšleny subjekty, které jsou používány pro podnikatelskou činnost a platí každoročně zákonem předepsané poplatky za znečišťování ovzduší. Pro spalování v domácích topeništích občanů to prakticky není možné. Při spalování uhlí s vyšším obsahem síry nebo jiných materiálů se musí příslušné množství škodlivých látek zjišťovat měřením. Snadno si každý představí, že při neustále se zvyšujícím zájmu nevyužívat plynu nebo elektřiny pro vytápění z ekonomických důvodů, to prakticky není možné. Žádná obec nevydá vyhlášku zakazující topení uhlím. Občany nelze nechat zmrznout, neboť by se to neslučovalo se zákonem o ochraně zdraví. Může však v případě, že má finanční prostředky, poskytnout v sociálních případ ech peněžní dotace jednotlivým občanům. Pokud nemá prostředky, což je obecně známé, nemůže prakticky zhoršující se stav ovzduší v regionu zlepšit.
Jiří Hanzlíček, Ministerstvo průmyslu a obchodu

Sedm set kilogramů ryb zahubila ze soboty na neděli neznámá látka, která vytekla do řeky Moštěnky u Domažlic na Přerovsku. Rybáři po ekologické havárii vytáhli z řeky 15 plných igelitových pytlů uhynulých ryb. Případ vyšetřují pracovníci životního prostředí i policie. Uhynulých ryb si všimli v neděli rybáři. Škoda se podle policistů vyšplhala na 30 000 korun. Podobná havárie se na řece stala na začátku června, kdy z areálu soukromé firmy unikla kyselina dusičná.

Státní podnik Lesy České republiky zveřejnil výsledky klíčových výběrových řízení na práce v lesích. Zakázky, jejichž hodnota se počítá v miliardách korun, se týkají zhruba sedmatřiceti procent ploch státních lesů. Jak Radiožurnálu řekl mluvčí Lesů Lubomír Šálek, do tendru se přihlásilo celkem 158 zájemců a dodal, proč se státní podnik k tendrovému způsobu výběru rozhodl přistoupit. "Smyslem takových výběrových řízení je navázat spolupráci s důvěryhodnými, stabilními a také solventními dodavateli komplexních lesnických služeb," prohlásil Lubomír Šálek. S tendry ale nesouhlasí například zlínská lesnická firma CE Wood, podle které jsou tato výběrová řízení netransparentní a podporují korupční chování.

Tři sta sedmnáct lidí se o víkendu účastnilo tradičního čištění Vltavy v úseku z Vyššího Brodu do Boršova nad Vltavou. "Celkem jsme řece ulevili od tisícovky pytlů odpadu a čtrnácti kontejnerů či valníků," řekl včera člen sdružení Pro Vltavu Petr Kolínský z Prahy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů