Čtvrtek, 28. března 2024

31. ročník MFF EKOFILM 2005 je za dveřmi

Vyhlašovatelem festivalu Ekofilm je Ministerstvo životního prostředí, Jihočeský kraj a města Český Krumlov a České Budějovice.
31. ročník MFF EKOFILM 2005 je za dveřmi

31. ročník Mezinárodního filmového festivalu o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví – Ekofilm 2005 se bude v tomto roce konat od 3. do 9. října v Českých Budějovicích a v Českém Krumlově.

Záštitu nad festivalem převzal ministr životního prostředí RNDr. Libor Ambrozek, hejtman Jihočeského kraje RNDr. Jan Zahradník, primátor statutárního města Česká Budějovice Doc. RNDr. Miroslav Tetter, CSc, starosta města Český Krumlov JUDr. František Mikeš a Česká komise pro UNESCO.

Prezidentem festivalu je Prof. RNDr. Pavel Kovář, CSc., děkan Přírodovědecké fakulty UK.

Do soutěže je letos přihlášeno rekordních 167 filmů z 34 zemí světa, z toho nevyšší počet 55 z České republiky. Na druhém místě v počtu 22 přihlášených filmů je Německo a po dvanácti filmech přihlásila Austrálie a Írán. 45 soutěžních snímků bude hodnotit pěti členná mezinárodní porota, do které zasednou architekt Vlado Milunić, režiséři Steve Lichtag, Ján Oparty a Michael Havas a kameraman Toni Laznik.

Všechny přihlášené filmy budou divákům během festivalu k dispozici na přání v projekční místnosti a po jeho skončení si je budou moci školy, nebo jiné organizace vypůjčit z festivalového archivu na Ministerstvu životního prostředí.

Ekofilm je nejstarším Mezinárodním filmovým festivalem svého druhu v Evropě a je členem mezinárodního sdružení festivalů o životním prostředí ECOmove International.

V loňském roce jej navštívilo téměř 5000 diváků, což je v dosavadní historii festivalu rekordní počet. Na všechny filmy a doprovodný program je vstup zdarma. Pro návštěvníky je na víc připravena kyvadlová doprava EKOBUSEM na zemní plyn mezi Prahou, Českými Budějovicemi a Českým Krumlovem.

Stejně jako předešlé ročníky nabídne Ekofilm, kromě soutěžních filmů, promítání dalších zajímavých snímků, semináře, besedy s našimi i zahraničními hosty a jiné doprovodné akce.

Zvýšený zájem očekáváme o mezinárodně oceněný, kontroverzní film Český sen, jehož tvůrci Filip Remunda a Vít Klusák budou osobně přítomni.

Během festivalu se uskuteční unikátní promítání úspěšné české komedie Na samotě u lesa, po třiceti letech, spojené se setkáním tvůrců a  přestavitelů filmu. Svou účast, mimo jiných, přislíbili Zdeněk Svěrák, Ladislav Smoljak, Naďa Urbánková, František Řehák, režisér Jiří Menzel, nebo kameraman Jaromír Šofr.

Hlavním mezinárodním hostem festivalu bude držitelka Nobelovy ceny, paní Wangari Maathai z Keni.

Steve Lichtag představí několik zajímavých osobností, mezi nimi i brazilskou producentku Mariu Santos, která s sebou přiveze film Estamira oceněný několika mezinárodními cenami, letos i na MFF Karlovy Vary. Dokument režiséra Marcose Prada zachycuje život 63leté Estamiry mezi odpadky na smetišti.

Vzpomeneme na bývalého ministra životního prostředí Josefa Vavrouška, který před deseti lety tragicky zahynul.

Bez zajímavosti jistě nebude ani výstava „Strašáci“ fotografa Rudolfa Šmída.

Slavnostní závěrečný večer s předáváním cen se uskuteční v sobotu 8.října v Jízdárně Státního hradu a zámku v Českém Krumlově.

Program festivalu a jízdní řád EKOBUSU je uveden na internetových stránkách 

www.ekofilm.cz; www.auviex.cz

Ekofilm by se neuskutečnil bez finančních a mediálních partnerů, kterým děkujeme za podporu.

Přáním organizátorů je, aby se vám letošní ročník líbil stejně, jako ty předešlé. Těšíme se na vás od 3.do 9. října.

Kontaktní osoby:

Jitka Radová, dramaturgyně festivalu – jitka_radova@env.cz , 267 122 432, 602 617 371

Andrea Šulcová, produkce Ekofilmu – sulcova@auviex.cz, 241 445 404, 736 761 393

Veronika Dušková, mluvčí Ekofilmu – duskova@auviex.cz, 775 144 603

Jakub Kašpar, ředitel odboru vnějších vztahů MŽP – jakub_kaspar@env.cz , 267 122 040, 724 175 927
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů