Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Střední odborné učiliště lesnické a Učiliště Hejnice a Umwelt-Service GmbH z Marienbergu pořádají odedneška, pod záštitou náměstka hejtmana Libereckého kraje pověřeného řízením rezortu školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Petra Doležala, Českosaskou konferenci o lesnickém vzdělávání.Na dvoudenní konferenci v Mezinárodním centru duchovní obnovy v Hejnicích bude vyhodnocena spolupráce mezi SOU lesnickým Hejnice a saskými lesnickými vzdělávacími institucemi v rámci projektu "Zprostředkování odborných modulů v učebním oboru lesnictví v České republice a Sasku". Ten je součástí iniciativy společenství Interreg III A. Dnes se účastníci seznámí na odborné exkurzi s hejnickou lesnickou školou, zítra začíná konference.
"Zítra po úvodní přednášce, na téma Koncepce školství v Libereckém kraji, se představí projekt Interreeg III A a od 10.45 hodin "Lesnické vzdělávání v Sasku". Následuje informace o zkušenostech při vzdělávání z pohledu podnikatelů a ustavení Sasko-českého svazu vzdělávání, " informovala Alena Dvořáková, ředitelka SOU lesnické a U Hejnice.

Praha - Česká republika po konzultacích s Evropskou unií upustila od myšlenky požadovat prodloužení přechodného období pro stavbu čistíren odpadních vod, aby tak města a obce získaly další čas na přípravu a realizaci těchto náročných vodohospodářských projektů. Podle dohod s unií musí mít všechny obce s více než dvěma tisíci obyvatel do konce roku 2010 čistírnu odpovídající normám unie, což si v ČR vyžádá investice za několik desítek miliard korun.

Praha/Pozďátky - Případ havárie v Pozďátkách se dostal do učebnice o ekologické kriminalitě. V knížce je zmínka o nedodržení technologického postupu při ukládání zelené skalice, který předpokládal, že odpad bude ukládán v hermeticky uzavřených barelech nebo igelitových pytlích, ale i o tom, že skládka nebyla zabezpečena proti dešti.
Případ pozďátecké skládky je ale i o bezmoci státu podobné havárie řešit. Nedivme se proto místním lidem, že po takových zkušenostech novou skládku nechtějí. Dokázali to naposled před týdnem, na besedě v Pozďátkách, kde odmítali prakticky jakýkoliv argument investora. Osud skládky je stále nejasný.
Zdroj: Jan Chmelík a kolektiv. Ekologická kriminalita a možnosti jejího řešení.

V osmdesátých letech dvacátého století lékaři v Dublinu zjistili, že smrtí navázaných na respirační choroby v jejich městě dramaticky přibývá. Čísla se zvyšovala ve stejných obdobích, v nichž místní meteorologové zapisovali do svých statistik dlouhé týdny, kdy se Dublin uzavíral pod poklici smogu a kouře. Místní lidé se totiž odvrátili od "čistších" paliv a začali doma znovu topit a ohřívat vodu osvědčeným - a podstatně levnějším - uhlím.
Téměř na den před patnácti lety irská vláda zariskovala politickou popularitu a dala na doporučení těch, kteří data z obou statistik spojovali v jeden smrtící kruh. Prodej uhlí byl ze dne na den zakázán.
Dnes jsou tamní vědci přesvědčeni, že právě tento krok zachránil tisícovkám lidí život. Odvolávají se na závěry rozsáhlé, nedávno publikované studie, v níž porovnávali znečištění ovzduší, počasí v ročních obdobích a počet úmrtí během šesti let před zákazem a po něm.
Čísla ukázala, že koncentrace černého kouře klesla po zákazu o 70 procent. O šestinu ubylo smrtí způsobených dýchacími chorobami, kardiovaskulárních smrtí je o 10 procent méně. Neboli, jak zní závěr studie: "Pokles ve statistikách úmrtí naznačuje, že řízené snižování nečistot ve vzduchu může významně omezit i počty úmrtí."

Andris Piebalgs - komisař pro energetiku na konferenci Evropské zásobování energiemi v kontextu globalizace
Nynější růst cen ropy je důvodem k obavám. Proto je důležité vytvořit souhrn politických opatření, které umožní odpovídajícím způsobem na něj reagovat. Nejlepší metodou, jak vyrovnat tržní tlak na ceny ropy, je nejdříve stabilizovat poptávku po této surovině v Evropské unii i ve světě a posléze ji snižovat. Komise proto urychlí akční plán o energetické účinnosti. To zvýší tlak na přijetí směrnice o budovách či podnítí souhlas se směrnicí o energetických službách. Logickou odpovědí na vysoké ceny ropy je rovněž přechod k alternativním, konkurenceschopným a ekologickým energetickým zdrojům. Musíme například dále rozvíjet ohromný energetický potenciál biomasy. Akční plán pro biomasu předložíme do konce roku. K transparentnosti na světových trzích a omezení spekulací může Komise přispět třeba pravidelným zveřejňováním stavu strategických zásob ropy v EU.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů