Čtvrtek, 28. března 2024

Ulice se vrátí lidem. Na chvíli

Ulice se vrátí lidem. Na chvíli
Evropská unie bude ode dneška po roce opět přesvědčovat lidi, aby méně jezdili auty a více využívali ekologičtější druhy dopravy. Do Evropského týdne mobility se zapojí stovky evropských měst různými akcemi - například výlety na kole, besedami či výstavami. Letošní týden mobility se uskutečňuje pod heslem "Do práce a do školy - bez auta".
Vyvrcholením Evropského týdne mobility je Den bez aut, kdy města uzavřou vybrané ulice automobilům. V Česku to bude například Praha, České Budějovice, Hradec Králové či Velké Meziříčí. Některá města zároveň nabídnou hromadnou dopravu zdarma.
Už třetím rokem se také koná soutěž o nejlepší Evropský týden mobility. Evropská komise vybere ze stovek účastníků několik nejlepších, kterým pak předá symbolická ocenění. Kroměříž se mezi nejlepší dostala už dvakrát, letos dokonce kandiduje na nejvyšší cenu. Komise hodnotí, jaké akce se během celého týdne uskutečnily, jaká trvalá opatření města pro podporu ekologičtější dopravy zavedla, ale také to, jak o akcích psaly noviny.
Letošní Cena Evropského týdne mobility se bude předávat dnes v Londýně v rámci mezinárodní konference pod názvem "Dejme se do pohybu! Vize městské mobility a čistého prostředí". Mezi řečníky bude i Jacques Barrot, evropský komisař pro dopravu, nebo Stavros Dimas, evropský komisař pro životní prostředí.
Na závěr konference budou vyzvány evropské firmy, aby podepsaly Slib Evropského týdne mobility, čímž se mohou dobrovolně zavázat k akcím vedoucím k využívání jiných druhů dopravy než automobilové.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů