Úterý, 23. dubna 2024

Jezdím, jezdíš, jezdíme – a čím?

Jezdím, jezdíš, jezdíme – a čím?

O víkendu nabídnou města, zapojená do Evropského týdne mobility, svým obyvatelům řadu možností, jak si užít pohybu ve městě i venku. Patří sem například sobotní tradiční „Jízda po obcích regionu“ zástupců měst a obcí Hodonínska, „Tour de Javorina“ – cyklistický výlet na Javořinu z Hroznové Lhoty a nedělní Cykliáda tamtéž, pěší výlet z Chrudimi na Žižkovu mohylu anebo cyklojízda z Kroměříže do Kvasic.

V Letovicích si v sobotu děti zazávodí při Orientačním běhu okolo Meziříčka, v Moravském Krumlově pro ně zase připravili „Běh zámeckým parkem“ a pro děti i pro dospělé je určen „Běh rodným krajem Emila Zátopka“ v Kopřivnici. V Českých Budějovicích pak bude v sobotu Den otevřených dveří Dopravního podniku a městem bude jezdit autobus zdarma okružní jízdy. V rámci akce „Pásy nejsou pro legraci“ si tu lidé vyzkoušejí simulátor nárazu.

V Praze, která se letos účastní i Evropského týdne mobility, si vybrali pro Evropský den bez aut neděli 18. září, kdy v době od 9:00 do 22:00 budou v úseku od Národního divadla po ulici Platnéřskou pro automobilovou dopravu uzavřeny Smetanovo nábřeží a ulice Křižovnická. V tomto zklidněném prostoru se budou konat akce propagující používání dopravy, šetrné k životnímu prostředí. Program Evropského dne bez aut i celého Evropského týdne mobility v Praze najdete na: http://indigo.cz/mobilita/program.html nebo na www.env.cz/edba.

Ministerstvo životního prostředí na Smetanově nábřeží představí Ekobus - autobus s pohonem na zemní plyn, který bude demonstrovat možnost ekologičtější dopravy po městě. Ekobusy dnes již pravidelně jezdí v několika městech - např. v Havířově, Lounech, na linkách v Ústeckém kraji apod. (www.ekobus.cz). Podporu tomuto druhu dopravy vyjádřila letos na jaře i vláda schválením  "Programu podpory dopravy alternativních paliv v dopravě - zemní plyn". Zájemci o svezení  Ekobusem z řad Pražanů mohou jet v neděli 18.9. v 16 hodin ze Smetanova nábřeží do Modřan, kde bude v Modřanském biografu promítán film Zdroj. Jízda Ekobusem i promítání je pro veřejnost zdarma.

Ekobusem na Ekofilm se také mohou svézt účastníci 31. Mezinárodního filmového festivalu filmů o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví, který proběhne 4.  - 10. října 2005 v Českých Budějovicích a Českém Krumlově. Více informací o této akci, určené pro širokou veřejnost, najdete na www.ekofilm.cz. 

Programy jednotlivých měst řazené podle abecedy, podle data a podle krajů včetně kontaktů na místní koordinátory akcí v jednotlivých městech najdete na: www.env.cz/edba.

V ČR se letos Evropského dne bez aut zúčastní 35 měst, celého Evropského týdne mobility 22 měst. Ministerstvo životního prostředí konání Evropského dne bez aut a Evropského týdne mobility koordinuje a podporuje.

Další informace:

http://www.env.cz/edba

http://www.22september.org

http://www.mobilityweek-europe.org

http://www.praha-mesto.cz
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů