Čtvrtek, 28. března 2024

V Děčíně se uskuteční Den pro cyklostezky, happening vyvrcholí předáním petice

V Děčíně se uskuteční Den pro cyklostezky, happening vyvrcholí předáním petice

DĚČÍN – „První Děčínský den pro cyklostezky“, který se je lokální verzí celonárodní kampaně Den bez aut, se v Děčíně uskuteční 22.září. Akci připravila Děčínská koalice pro pěší a cyklistickou dopravu spolu se sdružením Arnika.

„Den pro cyklostezky by se mohl stát každoroční tradicí a připomínkou toho, že je velice důležité podporovat nemotorové formy dopravy a vytvářet tak zdravější prostředí pro život lidí v našem městě,“ vysvětluje smysl akce vedoucí děčínské Arniky a předseda Děčínské koalice pro pěší a cyklistickou dopravu Kamil Repeš.

Účastníci happeningu se sejdou 22.září v 16:30 pod „rogalem“ na Smetanově nábřeží, kde bude akce zahájena proslovem pořadatelů. Poté se dá cykloprůvod do pohybu a projede  městem k Městskému Úřadu v Podmoklech. Zde zástupci Děčínské koalice pro pěší a cyklistickou dopravu předají starostovi města cyklo-petici požadující budování cyklotras. V případě hezkého počasí proběhne před úřadem improvizovaná beseda se starostou na téma cyklostezky v Děčíně.

Cyklo-petice byla zahájena v září 2004 a během jednoho roku jí podpořilo svým podpisem  1159 občanů. Petice požaduje výstavbu cyklotras podle programu schváleného v roce 2003 děčínským zastupitelstvem. To se tehdy zavázalo, že město bude každoročně uvolňovat na budování cyklotras přibližně 15 miliónů korun. Již v loňském roce mělo být 13 milionů investováno do realizace cyklistických projektů. „Do dnešního dne však nebyla do stavby cyklotras investována jediná koruna. Nepožadujeme nic jiného, než aby město plnilo závazky vůči děčínským občanům,“ dodal Kamil Repeš.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů