Středa, 24. dubna 2024

V Praze v neděli zavřeli autům část nábřeží

V Praze  v neděli zavřeli autům část nábřeží

Pro pražský Den bez aut v rámci Evropského týdne mobility si Magistrát hlavního města Prahy vybral neděli 18. září. Pro automobilovou dopravu bylo uzavřeno Smetanovo nábřeží a část Křižovnické ulice. Po celý den tam probíhaly nejrůznější akce pro děti a veřejnost, zaměřené na propagaci dopravy šetrné k životnímu prostředí. V dopoledních hodinách tudy projel průvod historický průvod autobusů a tramvají u příležitosti 130. výročí pražské MHD.

Ministerstvo životního prostředí zde představilo Ekobus - nízkopodlažní autobus jezdící na zemní plyn, který demonstroval možnost ekologičtější dopravy ve městě a zároveň zval na 31. ročník filmového festivalu Ekofilm. Odpoledne pak zájemce zdarma dovezl do Modřanského biografu.

Nevládní organizace připravily na nábřeží řadu atraktivních programů pro děti a odpoledne zakončily cyklojízdou po trase do Modřan na promítání ekologického filmu Zdroj. Tento snímek, který ukazuje na problémy vznikající při těžbě ropy v Ázerbajdžánu, je zařazen mezi soutěžní snímky letošního Ekofilmu – mezinárodního festivalu filmů o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví, který proběhne 3. až 9. 10. v Českých Budějovicích a v Českém Krumlově.

Programy jednotlivých měst řazené podle abecedy, podle data a podle krajů včetně kontaktů na místní koordinátory akcí v jednotlivých městech najdete na adrese www.env.cz/edba.

V ČR se letos Evropského dne bez aut zúčastní 34 měst. Ministerstvo životního prostředí konání Evropského dne bez aut a Evropského týdne mobility koordinuje a podporuje.

Další informace:

http://www.env.cz/edba

http://www.22september.org

http://www.mobilityweek-europe.org

http://www.ekofilm.cz

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů