Pátek, 19. dubna 2024

Nechte zítra auto doma, vyzývají Děti Země

Nechte zítra auto doma, vyzývají Děti Země

Letos Den bez aut proběhne nejméně v osmdesáti městech a obcích

Děti Země na čtvrtek 22. září 2005 vyhlásily třináctý ročník českého Dne bez aut spolu s šestým ročníkem Evropského dne bez aut. Součástí mnoha akcí na podporu veřejné dopravy, cyklistiky a chůze je i petiční výzva „Nechte auto doma!“. Její signatáři se zavazují, že během Dne bez aut nepoužijí ke své přepravě auto. Výzvu dosud podpořilo více než 770 osob, včetně 20 poslanců, 5 senátorů a dalších osobností. Její text je na www.detizeme.cz, uzávěrka je o půlnoci 22. září.

„Očekáváme, že počet signatářů bude oproti minulému roku vyšší a že by jich nakonec mohlo být kolem dvanácti set,“ odhaduje vyhlašovatel českého Dne bez aut Miroslav Patrik z Dětí Země.

Výzvu již také podpořilo několik známých osobností veřejného života, mezi nimi jsou například herci Tomáš Hanák a Petr Vacek, spisovatelka Tereza Boučková či filmová dokumentaristka Olga Sommerová.

Autem na Den bez aut také nepojede vedení partnerů a sponzorů akce, a to ze státní organizace Správa železniční dopravní cesty a z firmy AŽD Praha, s. r. o. Signatářem je mj. i ministr životního prostředí Libor Ambrozek.

V roce 2004 výzvu podpořilo celkem 1.045 osob, včetně 17 poslanců, 5 senátorů, 2 europoslanců a 119 zastupitelů a pracovníků veřejné správy v padesáti městech a obcích. Den bez aut proběhl v devadesáti pěti městech a obcích, z nichž ve čtrnácti byla jízda v prostředcích MHD zdarma.

Další informace:

13. ročník českého Dne bez aut = www.detizeme.cz

6. ročník Evropského dne bez aut v ČR = www.env.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů