Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Do Chile míří další peníze na obnovu národního parku Torres del Paine, který letos v únoru nedopatřením zapálil Čech Jiří Šmiták. Český svaz ochránců přírody včera předal chilskému velvyslanci Carlosu Klammerovi výtěžek sbírky - třiašedesát tisíc korun. Peníze půjdou na výsadbu sazenic stromů. Stát už dříve na pomoc parku poslal 4,5 miliónu korun. Na obnovu, která potrvá až do roku 2017, padne ještě o 170 miliónů korun víc. Česko chce také nabídnou své experty na zalesňování. "Je zajímavé, jak váš stát i místní lidé spolupracují, i když je to záležitost jen jednoho občana," řekl včera chilský velvyslanec. Šmiták zapálil porost, když si na benzínovém vařiči připravoval oběd. Vítr pak oheň rychle rozšířil a zasáhl zhruba sedm procent chráněné rezervace.

Plzeň - Likvidaci odpadků, které lidé odkládají na veřejných místech, si platí každý městský obvod zvlášť, o další peníze ale může požádat město. Musí ale doložit fotodokumentací, kde a kdy skládka vznikla. Odstranění černých skládek v Plzni stálo letos městskou kasu necelých 240 tisíc korun. Naposledy schválila městská rada úklid odpadků v Křimicích za více než 2700 korun.
Pro letošní rok má město vyčleněno na likvidace černých skládek 1,1 milionu korun. I když už je téměř konec září, na účtě zatím zbývá více než 860 tisíc korun. "Není to nic neobvyklého. Na jaře a na podzim se vždycky uklízí víc. Předpokládám, že částka bude do konce roku vyčerpaná," uvedla vedoucí odboru životního prostředí Dagmar Kaiferová.

Ústí nad Labem - Kruhová křižovatka Pražačka u hotelu Vladimir je po včerejším slavnostním křtu uvedena do předčasného provozu. Podle vedoucího odboru dopravy magistrátu Dalibora Dařílka totiž ještě schází zjištění hodnoty hluku, které je podmínkou hygieniků pro oficiální zprovoznění.

Olomouc - Do fotografické soutěže Jak třídíme se mohou zapojit obyvatelé Olomouckého kraje. Zájemci by měli na svých snímcích zdokumentovat třídění odpadu ve svých domovech. " Tématem soutěže je separovaný sběr odpadu, občané se jí proto mohou zúčastnit se svými snímky domácího systému třídění. Klání bude mít dvě kategorie, a to rodinný domek a činžovní dům," oznámil Ivo Heger z tiskového oddělení hejtmanství. Soutěž je součástí informační kampaně, kterou pořádá Olomoucký kraj a společnost EKO- KOM ve spolupráci s Institutem komunitního rozvoje. Cílem je motivovat veřejnost ke třídění odpadů a ukázat fungující systémy třídění. Své snímky můžete zasílat do 8. října na adresu Institutu komunitního rozvoje v Ostravě. Kraj ve spolupráci s ním pořádá informační kampaň za téměř milion korun, její součástí je i distribuce letáků, výroba cedulí, reklamních spotů a samolepicích fólií. Připraveny jsou i semináře pro starosty obcí. Podrobnosti lidé získají v informačních centrech. Bez pozornosti nezůstanou ani děti, které se mohou zúčastnit řady soutěží a akcí v domech dětí a mládeže.

Američtí astronomové se mohou pochlubit dalším důležitým objevem. Sonda Cassini objevila mrak vodní páry nad povrchem Encelada, jednoho z měsíců planety Saturn. "Je to jeden z nejdůležitějších objevů ve zkoumání planet," řekl Robert Brown z Arizonské univerzity.
Enceladus měří zhruba 500 kilometrů, je pokryt ledem a má vlastní atmosféru. Astronomové jej považují za nejlesklejší objekt v naší sluneční soustavě, neboť odráží kolem 90 procent slunečního světla, které na něj dopadne.

Celkem 54 projektů ze 20 zemí bude podpořeno finančními prostředky z programu LIFE - NATURA 2005. Prostředky jsou věnovány hlavně na obnovu a ochranu chráněných přírodních oblastí a zavedení správy oblastí, ochranu vodních toků apod. Celkem bylo předloženo 183 projektů, z nich uspělo 54, jejich celkové náklady představují 125,7 milionů EUR, EU z této částky uhradí 69 milionů EUR. Česká republika nefiguruje mezi 20 zeměmi, jejichž projekty budou z EU prostředků spolufinancovány

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů