Čtvrtek, 18. dubna 2024

Evropský týden mobility 2005 končí. Jak dál v cyklistické dopravě?

Evropský týden mobility 2005 končí. Jak dál v cyklistické dopravě?

Právě dnes probíhá ve více než třech desítkách českých a moravských měst Evropský den bez aut, jímž končí Evropský týden mobility. Po dobu jednoho týdne (16. - 22.9.) města organizovala aktivity, představující možnosti a výhody udržitelných druhů dopravy. Kampaně měly povzbudit aktivní přístup občanů k vytváření zdravého životního prostředí.

Součástí kampaně byl i závazek měst přijmout jedno či více trvalých opatření, jež budou podporovat tyto formy dopravy. Mnohá se tedy přihlásila k budování nových cyklostezek. Letos takový slib učinil ale také stát. Místopředseda vlády a ministr dopravy Milan Šimonovský minulý pátek na konferenci o Národní strategii rozvoje cyklistické dopravy ČR, která se uskutečnila v Hluboké nad Vltavou informoval o tom, že v rozpočtu SFDI je připraveno pro rok 2006 na cyklostezky 100 milionů Kč. Zároveň slíbil, že pokud budou připraveny kvalitní projekty, může se tato částka ještě zvýšit. Ministr Šimonovský vyzval touto cestou obce a kraje, aby se připojily k podpoře cyklistiky. Myšlenku na konferenci v Hluboké podpořil rovněž ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Od roku 2007 bude podle Šimonovského navíc možné žádat o dotace na budování cyklostezek ze Strukturálních fondů EU, a to řádově v desítkách miliónů korun.

Jedinou otázkou tedy zůstává, jak na výzvu zareagují města a kraje. Jako první již zareagoval Olomoucký kraj, který přislíbil finanční pomoc ve výši 15 milionů Kč, v roce 2006 chtějí cyklistickou dopravu podpořit také Ústí nad Labem, Jihlava, České Budějovice, Plzeň, Ostrava, Zlín, Opava, Praha, Mladá Boleslav, Děčín, Uničov, Frýdek-Místek, Jílemnice či mikroregion Milada. Další města a kraje tak plánují učinit v nejbližším období.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů