Středa, 24. dubna 2024

Zaveďme ekologickou daň

Zaveďme ekologickou daň
Starosta Telnice a bývalý komunistický senátor Jaroslav Doubrava tvrdí, že "stát podvedl lidi, když je nahnal do plynofikace" a požaduje "odpustit lidem, kteří topí plynem, DPH". Tato silná slova mají určitý smysl pouze z pohledu politizace nadcházející volební kampaně. Jinak podle mého názoru ztrácejí smysl. Za prvé stát lidi nepodvedl, nýbrž menší části z nich za konkrétních podmínek a za cenu vysokých dotací nabídl možnost přechodu na účinnější, čistší a pohodlnější způsob vytápění.
Za druhé většina domácností, žijící v sídlištních celcích, tuto možnost neměla a nemá, neboť způsob vytápění (dálkového i lokálního) na bázi zemního plynu je v těchto případech dán již podmínkami stavebního řešení.
Za třetí metoda státní dotace vybraným skupinám obyvatelstva znamená zelenou pro zadlužování státu. Správce státní kasy by proto měl návrh jednoznačně odmítnout.
Účinným řešením by naopak bylo urychlené přijetí "zelené daně". Snížení daňového zatížení ekologicky čistých provozů i domácností při progresívním zatížení znečišťovatelů ovzduší, neekologického odpadového hospodářství či dopravních systémů.
Pokud někdo jezdí na speciál, topí lignitem, neseparuje odpad, plýtvá freony, jedná proti zájmům společnosti a zdravému způsobu života. Proto by měl být výrazně postižen. Výnosy "zelené daně" by pak mohly být použity i na financování programů pomoci chudým.
AUTOR: Ladislav Šafránek
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů