Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ministerstvo životního prostředí se snaží odvrátit hrozbu citelné pokuty od Evropské unie za to, že úřady nezahrnuly ptačí oblast v Dolní Lutyni u Karviné do evropské soustavy chráněných území Natura 2000. Připravilo kompromisní návrh a věří, že s ním uspěje u odpůrců ptačí oblasti i v Bruselu.

Státní podnik Lesy České republiky, kterému patří polovina lesů v zemi, zvládl letošní boj se škůdcem kůrovcem. V tlumení škůdce, který při přemnožení dokáže zničit celé smrkové porosty, lesníkům pomohlo letošní chladnější a vlhké léto, takže se kůrovec rozmnožil jen v obvyklých dvou generacích.
"Také obranná opatření v podobě položených lapáků z nakácených stromů a feromonových lapačů byla účinná," řekl mluvčí státních lesů Lubomír Šálek.

Zlín - Lešná - Večerní lampionové prohlídky ve zlínské zoologické zahradě na Lešné se stávají tradicí. O atraktivní podívanou návštěvníci nepřijdou ani letos. Prohlídky se budou konat následující čtyři pátky - 23. a 30. září i 7. a 14. října. Začnou vždy v 19 hodin. Děti i dospělí mají příležitost vrátit se do dob lampionových průvodů a poznat výjimečnou atmosféru noční zoo. " Všechny pavilony i zámek budou speciálně osvětleny. U stanoviště slonů, lachtanů, tučňáků a afrických kopytníků budou na návštěvníky čekat pracovníci zahrady se spoustou zajímavých informací," řekla pracovnice biologické výchovy zoo Lešná Anna Vávrová. " Prohlídky se budou konat za každého počasí, záleží jen na lidech, zda budou chtít přijít," doplnila Vávrová. Pokud si návštěvník zapomene vzít vlastní lampion, bude mít možnost zakoupit si celou lampionovou soupravu přímo u vstupu do areálu. Brány noční zoologické zahrady se uzavřou ve 21.30 hodin.

Český Brod - Dalšími dvěma obcemi, které mají zájem o napojení kanalizace na českobrodskou čistírnu odpadních vod, jsou Mrzky a Tismice. Ty uvažují o tom, že je pro ně snadnější a levnější využít této čističky než si vybudovat vlastní. Připojují se tak k dalším obcím, které by měly vést své splaškové vody do Českého Brodu. Vedení českobrodské radnice uvažuje o tom, že by připojení obcí zpoplatnilo."Vybavení čistírny pomalu stárne a bude zapotřebí je opravit. Předpokládáme, že do pěti let. Pokud se připojí další obce, pak bude nutné čistírnu intenzifikovat, protože současná kapacita by nárůstu splaškových vod nestačila," uvedl českobrodský starosta Jaromír Fischer. Obce by se podle něj měly na nákladech na intenzifikaci podílet určitým poplatkem. Jeho výši ovšem zatím nelze zveřejnit. "Ještě jsme jej totiž ani nestanovili," poznamenal Fischer.

Nová přírodovědecká fakulta vznikne na ústecké Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně do konce roku. V pořadí bude už pátá. Tři jsou na Moravě a jedna v Praze. Fakulta vznikne transformací ústavu přírodních věd, kterou schválila akreditační komise. Do tří až pěti let by zde mělo studovat až 1500 studentů z toho 1100 nových. Fakulta bude mít katedry biologie, fyziky, geografie, chemie, informatiky a matematiky. Kromě přípravy učitelů pro střední školy a druhý stupeň základních škol bude zajišťovat i bakalářské, magisterské a doktorandské studium pro odborníky v přírodovědných oborech.

Evropská komise předkládá novou strategii pro dosažení znatelného zlepšení čistoty ovzduší v EU. Cílem strategie je snížit do roku 2020 až o 40 % ve srovnání s rokem 2000 úmrtnost způsobenou znečištěným ovzduším. Výsledkem uplatnění strategie by mělo být i ozdravění lesních porostů. Speciální pozornost je věnována jemnému prachu a dále znečištění přízemním ozonem, které jsou pro lidské zdraví nebezpečné.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů