Pátek, 29. března 2024

Zelení vyměnili lídry a do voleb jdou sami

Zelení vyměnili lídry a do voleb jdou sami
Strana zelených, která již patnáct let čeká na silný politický úspěch, vyměnila necelý rok před řádnými parlamentními volbami své vedení. Odvolaného šéfa Jana Beránka vystřídal v čele strany dosavadní místopředseda Martin Bursík.
Funkce i stranické legitimace vrátili také místopředsedkyně a mluvčí Jana Ulbrychová nebo šéf volební kampaně do Evropského parlamentu Ivo Kropáček.
Zároveň se Strana zelených rozhodla, že do sněmovny bude kandidovat sama a nebude s nikým vytvářet žádné předvolební koalice. Sólovou hru chtějí Zelení zkusit i přesto, že podle dlouhodobých průzkumů voličských preferencí jim věří obvykle tři procenta voličů. Hranice pro vstup do sněmovny je přitom pětiprocentní. Pod Bursíkovým vedení Zelení věří, že získají až devět procent hlasů.
Odvolaný šéf Beránek byl zastáncem koaličních spojení, Bursík naopak prosazoval samostatnou kandidátku. Důvěru mu vyslovilo 114 ze 147 delegátů. Pardubického mimořádného sjezdu se zúčastnil přibližně každý sedmý člen strany. Řádných členů mají Zelení nyní zhruba tisíc.
Martin Bursík, který nyní stranu povede, si už vyzkoušel členství v několika jiných stranách. Byl členem Občanského fóra, Občanského Hnutí a Svobodných demokratů - Liberální strany národně sociální. Na pražském magistrátu zase hájil zájmy lidovců.
V úřednické vládě Josefa Tošovského byl několik měsíců ministrem životního prostředí. Členem Strany zelených je patnáct měsíců.
Od roku 1990, kdy byla strana založena, se Zeleným nepodařilo nijak výrazně získat politický vliv. Loni na podzim obsadili jedno senátorské křeslo, jinak ve volbách prohrávali.
Za celou dobu existence měli pouze v roce 1992 tři poslance v České národní radě, kteří však vzápětí ze strany odešli.
Na rozdíl od úspěšnějších spřízněných stran v zahraničí čeští Zelení nenabízejí ve svém programu kromě ochrany životního prostředí nic dalšího. Podle politologů jim chybějí rodinná a sociální témata.
Současně s víkendovou změnou předsedy zhruba dvacet lidí ze strany odešlo a vzápětí založilo přípravný výbor nového politického hnutí Zelení.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů