Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská komise otevřela veřejnou konzultaci k novelizaci směrnice 2002/95/EC o mezení používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních.
Cílem novelizace je adaptace směrnice vzhledem k technickému a technologickému pokroku. Konzultace se zaměřuje na přílohu směrnice obsahující výjimky pro používání nebezpečných látek v elektrozařízeních. Konzultace je otevřená do 28. října. Připomínky je možno zasílat emailem na adresu ENV-RoHS@cec.eu.int .
Další informace:
http://europa.eu.int/comm/environment/waste/rohs_3_consult.htm

Vláda zřejmě ještě sníží podporu bionaftě
Bionafta u stojanů českých pump bude stále chybět. Kabinet totiž ve čtvrtek s největší pravděpodobností ještě sníží dosavadní dotaci na výrobu řepkového metylesteru, suroviny pro bionaftu. Snížení ze současné dotace 7000 korun na tunu metylesteru na 4150 korun navrhuje Ministerstvo zemědělství, protože ceny řepky klesají. Ačkoliv samo ministerstvo je pro vyšší dotaci, povinnost reagovat na vývoj cen na trhu s řepkou pro něj vyplývá z usnesení vlády z letošního dubna. Ani současná dotace 7000 korun však zatím nepřiměla největší výrobce metylesteru, hlavně firmu Setuza, k jeho dodávkám na tuzemský trh.

Plzeňská karta ISIC je spojením čipové karty na MHD a studentské karty ISIC. Platí ve stovce zemí, kde na ni držitelé mohou získat slevy na ubytování, jízdné, pojištění a vstupné na kulturní a sportovní akce. "V Plzni jde o první celosvětové spojení dvou karet v oblasti provázaných městských služeb," uvedl šéf ISIC Antonio Brandi. Projekt moderní čipové karty je součástí evropské ekologické kampaně na zvýhodnění veřejné dopravy před dopravou individuální.

Ve Křtinách se včera setkali pracovníci Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity, Školního lesního podniku Masarykův les a zástupci Lesů České republiky s hosty z Kolumbie. Gustavo Barbosa, vedoucí kolumbijské firmy Kanguroid, která je spoluautorem projektu Forst for Future, hovořil o tříleté vzájemné spolupráci. Jeho výklad doplnil Camilo Aldana, prezident národní lesnické federace Kolumbie.
"Pomáháme Kolumbii extenzivním způsobem revitalizovat zdevastované oblasti. Podílíme se např. na zalesňování původními tak zvanými červenými dřevinami, pomohli jsme technologií na přípravu půdy a dodali jsme partnerům i jeden stroj na zalesňování," vysvětlil ředitel školního lesního podniku ve Křtinách Jaroslav Martínek.

V pátek od 10 hodin pořádá Organizace Českého svazu ochránců přírody Armillaria akci Člověk přírodě - příroda člověku. Setkání je určeno dětem a příznivcům recyklace a šetrného životního stylu. Součástí programu jsou tvůrčí dílny, výstavy i hry a soutěže.
Centrum občanských iniciativ, Konopná 776, tel.: 485 109 741

Společnost Metrostav musí zaplatit pokutu milión korun kvůli znečištění Jílovského potoka v Libouchci na Ústecku. Firma, jež na Ústecku staví dálnici D8, dostala pokutu od Oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí v Ústí nad Labem. "Rozhodnutí nabylo právní moci, Metrostav se neodvolal," řekl včera Jaroslav Hájek z inspektorátu. Pokutu musí zaplatit do 23. října. "Samozřejmě všechny povinnosti splníme," řekl mluvčí Metrostavu František Polák.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů