Středa, 17. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

O "alternativní Nobelovu cenu", oficiálně zvanou "Cena za správný život", se letos podělí laureáti z Mexika, Kanady, Malajsie a Botswany. Jejich jména včera oznámila ve Stockholmu Nadace správného života.
Finančně nedotovanou čestnou cenu získal podle agentury DPA mexický umělec Francisco Toledo. Nadace zdůvodnila svou volbu tohoto muže tím, že zasvětil svůj život i dílo ochraně kulturního dědictví a životního prostředí ve svém rodném státě Oaxaca.
O cenu dotovanou dvěma milióny švédských korun (asi šest miliónů korun) se pak podělí tři osobnosti a jedna organizace ze sféry ekologie a obrany lidských práv z Kanady, Malajsie a Botswany.
Zakladatelem Nadace správného života je Švéd Jakob von Uexkull a cena je udělována od roku 1980. Založena byla pro odměňování významných osobností z oblastí, na něž klasické Nobelovy ceny nepamatují.

Dvojice družicových snímků, které zveřejnila agentura NASA, ukazuje úbytek ledu v Arktidě za poslední čtvrtstoletí. Jen za uplynulých deset let se tam zmenšila ledová pokrývka o třetinu. V okolí Grónska se tím pádem intenzívně chystají průzkumy předpokládaných nalezišť ropy, dříve ukrytých pod nedobytným krunýřem. To je paradoxní důsledek skleníkového efektu, na kterém se nemalou měrou podílí i spalování ropných produktů.

V České republice byl 30. 9. 2005 vůbec poprvé zveřejněn Integrovaný registr znečišťování (IRZ). Obsahuje konkrétní data o únicích a přenosech nebezpečných látek z jednotlivých podniků do životního prostředí. Jeho výslednou prezentaci lze nalézt na internetové stránce http://www.irz.cz.

Požár na jihu Kalifornie se nezvladatelně šíří, už zasáhl 70 kilometrů čtverečních. Od čtvrtka se plocha, kde zuří oheň, zvětšila čtyřikrát a jen na pěti procentech mají hasiči oheň pod kontrolou. Kvůli živlu bylo evakuováno na 500 lidí .
LOS ANGELES - "Je to hrozné, jsem bezdomovec. Bože nemohu tomu uvěřit, mám 64 let a jsem bez domova," řekl televizi KABC David Nenekervis, jemuž oheň zničil dům. Shořelo i skladiště Boeingu, které se v padesátých letech používalo pro testy raketových motorů. Kvůli ohni byl vydán příkaz k evakuaci pro pět set lidí z oblastí severně od Los Angeles.
Ohnisko požáru, který vzplál ve středu, se nachází u Chatsworthu severně od Los Angeles. Jeho příčina zatím není známa.
Do boje s plameny bylo nasazeno na 3000 hasičů, jimž se však živel zatím nedařilo zvládnout, i když ve čtvrtek teplý vítr rozdmychávající oheň zeslábl. Pořád však hrozí nebezpečí, že se oheň dostane až k 25 kilometrů vzdálené dálnici 101. 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů