Čtvrtek, 18. dubna 2024

Pan Hanzlíček se hluboce mýlí

Pan Hanzlíček se hluboce mýlí
Jiří Hanzlíček z Ministerstva průmyslu a obchodu říká (HN 22. září), že v "Česku by měly průmyslové podniky, státní a obecní rozpočty na zlepšení životního prostředí do roku 2010 podle záměru Ministerstva životního prostředí vydat 180 miliard korun". To je ovšem omyl.
Údaj pochází ze společného materiálu MŽP a MPO a jde o odhad potřebných výdajů na splnění požadavků veškeré evropské environmentální legislativy. Velká část sumy se týká čistíren odpadních vod. Jejich výstavbu ovšem budou převážně financovat evropské fondy. EU tak podpoří rozvoj v našich regionech a zaplatí výrazné zlepšení čistoty řek.
Také zbývající prostředky poskytne především EU. Zbytek uvedené částky v řádu maximálně několika miliard připadá na příspěvek průmyslových podniků. Přirozeně tak investují do vlastní modernizace, posílení své konkurenceschopnosti a zvýšení budoucích zisků.. Hanzlíčkovo tvrzení, podle kterého "ve většině případů si Česko stanovilo přísnější normy, než unie požadovala," je zcela nepravdivé. Nad rámec minimálních standardů, které evropská legislativa předepisuje, jdeme jen v jednotlivých, dobře odůvodněných případech.
Daniel Vondrouš, tajemník ministra životního prostředí
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů