Pátek, 26. dubna 2024

Bulharsko: šance jsou nejen v turismu

Bulharsko: šance jsou nejen v turismu
Božidar Božinov je optimista. Hlavně co se týká vstupu Bulharska do Evropské unie a také ohledně česko-bulharského obchodu a investic. Tento na Karlově univerzitě vystudovaný právník zná totiž dobře jak české prostředí, tak i - po dvanácti letech v pozici prezidenta Bulharské obchodní komory a průmyslové komory - tamní podnikatelské prostředí a příležitosti.
"Jen během loňského roku jsme přijali řadu českých delegací, přijelo k nám více než dvě stě vašich firem. Poskytovali jsme jim servis a informace o možnostech podnikání a exportu," říká Božinov, který byl nedávno na pracovní návštěvě v Praze. Nejlepší investice jsou podle něho do oblasti turismu, a to díky ohromnému tempu zájmu zahraničních návštěvníků o tuto zemi. Jde nejen turismus na mořském pobřeží, ale i hory, venkovský turismus či lázeňství.
Právě v odvětví turistického ruchu a hoteliérství probíhá po privatizaci další kolo majetkových změn, což může být zajímavé i pro české investory. "Jen tento rok se prodávalo dvě stě hotelů. Záleží však na tom, jaké informace mají čeští podnikatelé. Ti, kdo je chtějí mít první, neobejdou se bez zastoupení firmy či reprezentace na místě," říká Božinov. "Prodej se samozřejmě týká závodů či různých podniků, i když privatizace je téměř u konce," dodává prezident komory.
Další příležitosti jsou pro české firmy v Bulharsku nejen v elektrárenství (ČEZ, Energo Pro), Bulhaři mají velký zájem o zahraniční firmy při budování jejich infrastruktury. "Železnice nejsou v dobrém stavu, musí se předělávat, stejně jako silnice a dálniční tahy, ale i letiště a přístavy. Balkán je teritorium, kde ani jedno hlavní město není spojeno s jinou dálnicí. Bude se muset investovat velice moc peněz," tvrdí Božinov, podle něhož na tyto investice bude peněz dostatek. "Není to otázka peněz, jsou tu koncese a připraveny jsou všechny možné postupy z Evropské unie. Nyní tu jde o zájem firem," vysvětluje Božinov. Možnosti uplatnění jsou i v zemědělství, kam české firmy již dodávaly stroje či v lehkém průmyslu.
Určité regiony v Bulharsku jsou zbaveny daní, podle toho, zda zde tyto investice chybějí. Vláda může pomoci velkým investorům do infrastruktury v regionu, kde se nacházejí. "Cizí investoři mají dokonce větší daňové úlevy než bulharští, což se nám přirozeně nelíbí," podotýká Božinov. Investoři mohou také zakoupit půdu, pokud chtějí stavět na zelené louce. "Pozemky mají stále ještě mnohonásobně nižší cenu než například v Česku. Proto ten, kdo má zájem a získá potřebné informace, může vydělat daleko více než v České republice či západní Evropě. V Bulharsku neexistuje velké politické či ekonomomické riziko a legislativní podmínky se zlepšují," uzavřel Božinov.

Vhodné oblasti pro podnikání
infrastruktura - silnice a dálnice, železniční koridory, přístavy, modernizace městské dopravy, rozšiřování kapacit letišť, městské pouliční osvětlení
turistika - letní, horská, lázeňství, služby spojené s turistikou, zařízení hotelů
nemovitosti - hotely, pozemky, luxusní byty v Sofii
ekologie a odpady - likvidace komunálního odpadu, úprava a čištění vody, modernizace vodovodů
kapitálový trh
potravinářství - biopotraviny, konzervárenství, nápoje
energetika - řídící systémy, modernizace tepelných elektráren
specializovaná chemie
dopravní technika
stavební materiály
výrobní linky
software
plynárenská síť - plynové kotle a spotřebiče
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů