Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Středočeský kraj dá letos na podporu hospodaření v lesích 60 miliónů korun. Částka odpovídá dotacím v letech minulých, kdy je ale hradilo ministerstvo zemědělství. Nyní byly peníze začleněny do rozpočtu krajů, takže dotace letos poprvé přidělují kraje. Středočeský kraj už uvolnil přes pět milionů korun desítkám obcí na obnovu porostů a ekologické technologie a zhruba tři miliony korun 150 fyzickým a právnickým osobám, které lesy vlastní. Přes 6,5 milionu rozdělilo asi 25 městům a obcím na činnost odborného lesního hospodáře. Návrh na další vyplacení příspěvků rada kraje už připravila a předloží zastupitelům.

Zlín - Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK) je státní institucí. Včera AOPK zahájila provoz nového pracoviště ve Zlíně. Vedoucím střediska se stal Pavel Bezděčka, dlouholetý pracovník Správy chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty a bývalého Okresního úřadu v Uherském Hradišti. " Do konce letošního roku převezmeme celou agendu týkající se Zlínského kraje. Doposud ji měla na starosti brněnská pobočka," prohlásil Bezděčka, který včera v Praze převzal jmenovací dekret. " Naše sídlo je v budově společnosti Centroprojekt," doplnil Bezděčka. Náplní agentury je dokumentační, informační, výchovně- vzdělávací, vědeckovýzkumná a poradenská činnost v oblasti péče o životní prostředí.

Evropský parlament schválil zprávu připravenou Claudem Turmesem, která obsahuje požadavek na navýšení podílu alternativních zdrojů energie na 20% v roce 2020. V tomto ohledu je ve zprávě navržena řada opatření, která by měla zlepšit současnou situaci. Například je po Evropské komisi požadováno, aby navrhla novou legislativu, jež dle znění zprávy ukončí rozsáhlé tržní deformace, které penalizují výrobu energie z obnovitelných zdrojů.

Evropská komise zveřejnila zprávu z červnové inspekce ve Velké Británii, která měla za cíl zkontrolovat ochranná opatření proti BSE. Ve zprávě je konstatováno, že ve většině oblastí došlo k uspokojivému pokroku, to platí například o zlepšení databází či o monitorování vzorků. Podle evropského komisaře pro zdraví Markose Kyprianou tak Británie splnila dvě podmínky, jejichž splnění je nezbytné pro zahájení jednání ohledně zrušení embarga na dovoz britského hovězího.

Evropská komise vyhlásila konsultaci ke zveřejněné Zelené knize o energetické účinnosti. Tato konsultace potrvá až do konce března 2006. Jejím výsledkem bude Akční plán, v němž chce Evropská komise uvést, která opatření by měla být v následujícím období provedena, v jakých oblastech a v jakém pořadí dle jejich závažnosti.
Konsultace je dostupná na adrese:
http://europa.eu.int/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=greenpaperenergy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů