Sobota, 20. dubna 2024

"Nejšpinavější" elektrárny mají Řekové a Němci

"Nejšpinavější" elektrárny mají Řekové a Němci
"Nejšpinavější" tepelné elektrárny z celé Evropské unie se nacházejí v Řecku, Německu a Polsku. Tvrdí to mezinárodní organizace Světový fond pro ochranu přírody (WWF), která vypracovala žebříček 30 elektráren EU nejvíce znečisťujících ovzduší oxidem uhličitým.
Do této třicítky řadí WWF i Elektrárnu Prunéřov, která je na čtrnáctém místě. Kromě ní není v žebříčku žádná jiná česká elektrárna.
Tabulka se opírá o údaje o emisích z Evropského registru emisí znečisťujících látek (EPER), z databáze Mezinárodní agentury pro energii (IEA) a o data týkající se účinnosti elektráren.
Analytici nejdříve určili 30 elektráren, které v EU vypouštějí do ovzduší nejvíce oxidu uhličitého, pokud jde o absolutní množství. Na základě informací o účinnosti elektráren pak vypočítali relativní emise (v gramech oxidu uhličitého na kilowatthodinu) a podle nich vytvořili žebříček největších znečišťovatelů.
"Jedničkou" v tabulce je řecká elektrárna Agios Dimitrios. Těsně za ní následují německá elektrárna Frimmersdorf a španělská Abono.
Studie vyznívá velmi nepříznivě pro Německo. Z 30 "nejšpinavějších" elektráren EU je nejvíce - devět - právě v Německu a v první desítce je jich pět. Po Německu následují Polsko, které je v třicítce zastoupeno pěti elektrárnami, a pak Itálie, Španělsko a Velká Británie se čtyřmi elektrárnami.
Řecko má kromě "zlaté medaile" za elektrárnu Agios Dimitrios i "medaili bramborovou" za elektrárnu Kardia. Obě, stejně jako elektrárna Prunéřov, spalují hnědé uhlí.
Emise oxidu uhličitého podle vědců přispívají ke klimatickým změnám a energetika se na emisích způsobených člověkem podílí 37 procenty.
"Elektrárny spalující uhlí patří k nejšpinavějším, protože používají palivo, které produkuje relativně nejvíce oxidu uhličitého. Abychom zabránili globálnímu oteplování, je třeba je nahradit čistšími alternativami, jako jsou zemní plyn a obnovitelné zdroje energie," prohlásil šéf energetické kampaně WWF Imogen Zethoven.
Jeho organizace poukázala na to, že v příštích 20 letech bude mnoho z nejvíce znečisťujících elektráren v EU vyřazeno z provozu, protože uplyne doba jejich životnosti. To by mohla být možnost ke snížení emisí oxidu uhličitého, míní WWF.
Pokud by tyto elektrárny byly nahrazeny elektrárnami na zemní plyn, emise oxidu uhličitého by se do roku 2030 v poměru k jejich výkonu zmenšily o 47,8 procenta, uvedla WWF. Kdyby byl výkon vyřazených elektráren nahrazen obnovitelnými zdroji energie, emise by poklesly dokonce o 73,4 procenta. Naproti tomu náhrada novými uhelnými elektrárnami by emise snížila jen o 13,5 procenta.
Průmyslově rozvinuté země se v kjótském protokolu zavázaly, že oproti roku 1990 sníží emise skleníkových plynů, jako je oxid uhličitý, o 5,2 procenta, a to mezi roky 2008 a 2012. EU a Česko dokonce slíbily snížení o osm procent.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů