Pátek, 19. dubna 2024

Životní prostředí se v Poohří zlepšilo

Životní prostředí se v Poohří zlepšilo
Lounsko, Žatecko, Podbořansko - Na území okresu Louny se objevují druhy živočichů, které se někdy považovaly už za vyhynulé. Potvrdil to například Petr Janda, vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu Žatec. Jeho vyjádření je v souladu s aktuální zprávou ministerstva životního prostředí (MŽP), kterou včera předložilo vládě. Podle ní se stav české přírody zlepšil. K úplné spokojenosti je ale hodně daleko.
"Ve srovnání s dobou před patnácti lety se co do kvality ovzduší a vod nesrovnatelně zlepšilo. Zásluhu na tom má například zkrachování řady neefektivních podniků, jež životní prostředí devastovaly," uvedla Kateřina Šůlová, mluvčí MŽP.
Podle Petra jandy se například zkvalitňují a rozšiřují populace či druhová skladba ptáků nebo hmyzu. "Opět se například objevily druhy považované už za vyhynulé. Třeba motýl okáč šedohnědý, který byl znovu zaznamenán na Žiželicku," doplnil. V přírodě se opět více objevují některé druhy dravců i drobných pěvců. Přesto opakovaně ze strany ornitologů zaznívá kritika například na úbytek vrabců.
Větší cítění k přírodě se projevuje také u řady nově vzniklých či plánovaných staveb. Například u zamýšleného zkapacitnění rychlostní silnice z Prahy do Chomutova. Po celé délce se plánuje plot, který bude před vbíháním do vozovky chránit zvířata. Zároveň se tím přispěje ke zvýšení bezpečnosti posádek motorových vozidel. Chystají se i speciální podchody či nadchody pro živočichy, aby nehynuli pod koly aut.

Právě doprava je podle zprávy MŽP stále jedním z nejzávažnějších problémů. S otevřením České republiky po vstupu do Evropské unie kupříkladu ještě vzrostl příliv těžké dopravy. S rozmachem dopravy souvisí už naprosto běžný obrázek - rozjetá či sražená těla hlodavců, ptáků, zajíců či srnčí.
"Dravci se naopak na silnice naučili orientovat. Zjistili, že je to snadné místo pro získání kořisti. Když se dnes člověk podívá na blízké okolí vozovek v lounském okrese, napočítá třeba velké množství káňat," doplnil P. Janda.
Postupně se zlepšuje i kvalita vody. Přičítá se to zvlášť v našem regionu útlumu intezivního zemědělského hospodaření s použitím značného množství průmyslových hnojiv. Na druhé straně na jejich nákup rolníci nemají tolik peněz. Pořád jsou ale v regionu lokality, v nichž není voda ve studních vhodná k pití. Například v Senkově.
Zlepšila se i voda v některých tocích, důkazem je návrat lososa do Ohře.
Postupně narůstá i množství recyklovaných odpadů. Domácnosti třídí především obaly. V ČR se tak loni do kontejnerů dostalo 56 % obalů. Loni na každého obyvatele ČR připadlo 41,4 kilogramu vytříděných obalů.
Stále nelichotivá je ale výše produkce skleníkových plynů. Omezit se má díky zákonu na podporu obnovitelných zdrojů, které energii vyrábějí ze slunce, vody či větru. Právě větrné elektrárny by mohly vyrůst na řadě míst našeho regionu, ale obyvatelé je často odmítají kvůli obavám z negativních dopadů na své domácnosti a zdraví.
Dědictvím minulosti je i stav lesů. V rámci Evropy patří k nejzdevastovanějším, dodává zpráva MŽP.
"K nápravě stavu krajiny přispívají krajinotvorné programy, které patří k jedné z mých priorit. Za úspěch považuji, že vláda schválila vyhlášení evropské soustavy chráněných území Natura 2000," doplnil ministr Libor Ambrozek.

Životní prostředí
* v regionu se objevují druhy živočichů, které byly považované za vyhynulé
* řada firem a institucí ve svých plánech víc myslí na přírodu a její faunu i floru
* pořád se ale objevují i případy laxního přístupu
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů