Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Mikulově otevřeli ekoporadnu

V Mikulově otevřeli ekoporadnu
Mikulov Ekologický vševěd. Tak by se mohla nazývat nová ekoporadna, která se právě dnes otevírá v Mikulově při tamějším Centru ekologické výchovy Pálava. Měla by zodpovědět jakýkoliv dotaz týkající se životního prostředí.
" Lidé za námi mohou chodit s jakýmkoliv dotazem. Od globálního oteplování nebo kácení lesů až po drobnosti, jako je používání úsporných žárovek v domácnosti nebo praní v ekologických prostředcích," vysvětluje budoucí ekologický rádce Mikulovských Veronika Mergentalová. Sama sice tvrdí, že není živoucí encyklopedií, ale v bohaté knihovně a množství informačních materiálů je schopna vyhledat téměř jakoukoliv odpověď.
Ekoporadna otevírá poprvé své dveře dnes v sedm hodin večer, kdy do jejích prostor mohou nahlédnout první návštěvníci. Síť poraden zaměřená na ekologickou osvětu vzniká v celé České republice na popud Evropské unie. Ta také projekt financuje, a tak budou ekologové rady poskytovat zdarma. Využít toho mohou například i studenti při zpracování seminárních prací.
Jako jedno z mála měst v republice dostane Mikulov díky ekoporadně možnost podpořit prodej tak zvaných Fair Trade výrobků. V poradně se bude prodávat káva, kakao, čokoláda nebo čaje z rozvojových zemích. " Anglický název znamená doslova etický obchod," vysvětluje Veronika Mergentalová. " Zajišťuje lepší podmínky rolníkům, kterým se vrátí zpět všechny peníze z prodeje," dodává. Výtěžek z prodeje se tedy malým rolnickým družstvům v Jižní Americe nebo Indii dostane zpět celý, aniž by si z něj " odkrojili" svůj obvykle nemalý díl velkoobchodníci.
Činnost ekoporadny budou doplňovat přednášky pravidelně jednou za měsíc. Už zítra bude přednášet Roman Zajíček z brněnské Agentury ochrany přírody a krajiny, který se zaměřuje na ochranu živočichů v rozvojových zemích. Dá k dobru i příběhy celníků, kteří zabavují na hranicích třeba i vajíčka exotických zvířat.

Provoz ekoporadny: Středa 13 až 17 hodin Čtvrtek 9 až 13 hodin
Zdroj:Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů