Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Lesní požáry v Portugalsku pokračují v plné síle i během prvního týdne října a dál rozšiřují obrovské škody na porostu, způsobené během suchého léta. Letošní začátek října tak byl v tomto směru nejhorší za posledních 15 let.
"Oheň zničil letos 300.000 hektarů lesních porostů a dalších 300.000 hektarů polí," sdělil šéf hasičů Duarte Caldeira. "Během uplynulých 15 let jsem ještě nezažil tak mnoho a tak rozsáhlých požárů," dodal. Letos v důsledku požárů zahynulo 18 lidí, desítky obcí musely být evakuovány a zničeno bylo více než sto domů.

Příčovy - Rybník Návesák v Příčovech je bez vody. Obec se pustila do opravy hráze. "Je to část, která se neopravovala třicet až pětatřicet let a teď se nám bortí," uvedl místostarosta Příčov Jan Štěpánek. "Opravovat jsme chtěli již v loňském roce, ale kvůli nedostatku financí jsme ji museli oddálit, protože bez dotace bychom na opravu řádově v několika statisících korun nedosáhli," vysvětlil s tím, že starost jim dělá čištění bahnitého dna, na kterém bují vodní vegetace. "Trhat to nejde, žádná kosa na to nestačí, všechno, co jsme zatím vyzkoušeli, se minulo účinkem. Snad by nám to pomohli vyčistit jen nějaké prehistorické příšery," zažertoval místostarosta. "Ale vážně. Zkusíme povrch jen lehce, asi ve výšce deseti centimetrů seškrábnout, vyvezeme jej, posypeme vápnem. Bude z toho úrodná půda," dodal Štěpánek.

Špindlerův Mlýn - Padesát skautů a skautek čistilo Krkonoše. Junáci z Trutnova, Bernartic, Vrchlabí, Pardubic a Prahy přijeli do hor na ekologickou akci Za Krkonoše čistější. Společnými silami během tří dnů zbavili nepořádku po neukázněných turistech nejnavštěvovanější místa. Odpadků nasbírali plné pytle. O přírodě a práci jim cestou vyprávěli strážci hor. Junáci se také sešli u ohně v autokempu pod Medvědínem s mluvčím parku Radkem Drahným, který pro ně připravil diashow.

Mladá Boleslav - No to snad ne! Obyvatelé ubytovny, která sousedí s areálem Klaudiánovy nemocnice, házeli odpadky z okna. Ty tak končily na pozemku nemocnice. Lékařské zařízení má být přitom oázou čistoty a sousedi si tam naopak dělali něco jako malou skládku! Recepční proto na místo přivolala městskou policii. Strážník nařídil správci ubytovny zjednání nápravy. Ten zařídil úklid odpadků.

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek dnes v severních Čechách podpořil obyvatele tamních obcí, kteří protestují proti rozšíření těžby hnědého uhlí. Ambrozek uvedl, že se zasadí o to, aby limity vydržely minimálně do roku 2030. Těžební limity stanovila vláda v roce 1991, aby těžební společnosti udržela v určitých mantinelech, a chránila tak obce, které se nacházejí v oblastech těžby. Změny limitů by postihly především obce Horní Jiřetín a Černice.
V únoru vyjádřili obyvatelé obcí v referendu jednoznačný nesouhlas se zrušením limitů. Stejnou cestu, tedy referendum, doporučil ministr i městu Litvínov, kterému hrozí, že se kvůli postupující těžbě stane ostrovem, sevřeným ze všech stran povrchovými doly.

Ministr Libor Ambrozek navštívil v zoologické zahradě nový sloninec, krmil slonici Kalu piškotem a s ředitelem Tomášem Krausem hovořil o chovu slonů v ústecké zahradě. Ředitel zoo Tomáš Kraus dále ministru Ambrozkovi ukázal zařízení na využívání geotermální energie k vytápění, jež zahrada letos začíná plně využívat. Jednu z nejvýznamnějších investic v areálu za 40 milionů korun Ústí financovalo s pomocí dalších zdrojů. Především Státního fondu životního prostředí, který na ni poskytl dotaci a výhodnou půjčku, dohromady 15 milionů korun. Město si od nového vytápění slibuje, že bude nejen ekologičtější, ale i levnější.

Malečov - Obsah černé skládky nechal spálit v lese v okolí Čeřeniště malečovský starosta Antonín Mareš. Odpad měl přitom sám do lesa odvést z Malečova hasičským vozem a podřízeným přikázat odpad tímto způsobem zlikvidovat. Tvrdí to alespoň chalupář z Čeřeniště Jan Vrba, který si všiml hustého černého dýmu vycházejícího z areálu bývalého vojenského prostoru. "Když jsem přijel na místo, postávala u hořícího odpadu dvojice mužů. Na dotaz, co tam dělají, odpověděli, že je to na příkaz starosty Mareše. Teprve potom jsem si vzpomněl, že jsem cestou na svou chalupu o několik desítek minut předtím potkal hasičské vozidlo, které jelo z Čeřeniště. Je ostuda, když představitel obce tímto "ekologickým" způsobem likviduje nebezpečnou skládku," řekl Vrba s tím, že o případu informoval zastupitelku obce Květoslavu Říhovou a požadoval po radnici vysvětlení. "Podle mého názoru zneužil starosta Mareš pravomoc veřejného činitele," domnívá se chalupář. Malečovský starosta pálení nepořádku nepopírá a nevidí v tom žádný problém. Odmítá ale nařčení, že by se ohněm likvidovaly nebezpečné látky. "Šlo jen o hromadu prken. Byl to starý nábytek a část králíkárny. Tímto způsobem jsme zlikvidovali jen část černé skládky, která obsahovala i hromadu pneumatik. Ty jsme pochopitelně nespálili. Hledáme způsob, jak se jich obec zbaví, nebo nemáme tolik peněz na likvidaci černých skládek," podotkl Mareš, kterému prý není jasné, proč si chalupář nestěžoval, když na Čeřeništi před časem dělníci pálili celé stavební buňky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů